Er was eens een stadion in Watergraafsmeer, waarin Johan Cruijff topvoetbal speelde en Stadion de Meer met Ajax wereldberoemd werd. In 1996 verhuisde Ajax naar het nieuwe stadion: de Arena. De officiële naam is tegenwoordig Johan Cruyff ArenA. Het terrein van Stadion de Meer en de omliggende voetbalvelden kwamen vrij voor woningbouw. De bouw van deze wijk – Park de Meer – begon in 1998 en werd in 2002 voltooid. In het gebouw tussen de Middenweg en Anfield Road vlakbij bij de Wembleylaan is op de begane grond Het Parkhuis de Meer gevestigd. De ontmoetingsplek van de wijk.
Annette Wiese en Els Nicolas | Foto Annette Wiese
Het voetbalverleden kenmerkt de buurt: de straatnamen zijn vernoemd naar bekende voetbalstadions. Café de Avonden aan de overkant houdt het Ajaxgevoel in ere en de afbeelding van Johan Cruijff aan de zijkant van het complex ziet hier als het ware op toe. Zo is het plaatje compleet met de legendarische voetballer, de rood-witte Ajaxtegels in het straatbeeld en het opkweken van nieuw talent op de voetbalvelden in de buurt.
Het Parkhuis
Bij het ontwerp van de nieuwe buurt is rekening gehouden met de bereikbaarheid per openbaar vervoer en het belang van een ontmoetingsplek. De tram stopt voor de deur. Welzijnsorganisatie Dynamo beheert het buurthuis. De appartementen in het complex vallen onder de sociale huur en Dynamo richt zich met zijn activiteiten op die doelgroep, en ook op andere groepen in de wijk. De meeste deelnemers aan activiteiten komen uit het appartementencomplex.
Carmen van Ginkel – verantwoordelijk voor de activiteiten – vertelt dat Het Parkhuis draait op vrijwilligers in de rol van gastheer of gastvrouw. De kern bestaat uit 5 sleutelfiguren. De vrije inloop beperkt zich tot de dinsdag- en woensdagochtenden van 10.00-12.00 uur. Naast deze inloopmomenten zijn er ook diverse gratis activiteiten waarvoor je je moet aanmelden. Denk aan Buurtvrouwenontbijt, een Italiaanse middag, naai-inloop en de maandelijkse High Tea. Organisaties van buiten kunnen in Het Parkhuis ruimtes huren voor hun activiteiten.
In het programmaoverzicht van Het Parkhuis staan de activiteiten, de tijden en de kosten vermeld. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd door de bewoners zelf. Houdt daarvoor de website van Dynamo Het Parkhuis in de gaten of kijk op het prikbord bij de ingang.
Gastheer Rob
De activiteiten komen tot stand door de vrijwillige inzet en initiatieven uit de buurt. Voor iedere leeftijd en elk interessegebied is iets te vinden. Activiteiten waar u iets kunt leren en doen: gezelligheid in de huiskamer, cursussen, bewegen, creatief bezig zijn of samen eten.
Al 7 jaar is Rob de gastheer op de dinsdagochtenden voor de spelletjes en gratis koffie en thee. Hij opent de deur, heet u welkom, is voor alle vragen het aanspreekpunt en sluit ook weer af. Een vaste groep deelnemers komt speciaal om rummikub te spelen. Als het even kan doet Rob zelf mee.
De soep van Renée
De buurtsoep van Renée op de woensdag van 10.00-14.00 uur is een begrip. Na een carrière in het onderwijs vond zij het tijd worden voor iets anders en besloot zij de overstap naar Het Parkhuis te maken. Zij begon als vrijwilligster samen met een groepje van Stichting Philadelphia te koken als vorm van dagbesteding.
Het beviel zo goed om samen te werken met mensen die extra tijd, aandacht en begeleiding nodig hebben, dat zij vanuit die ervaring een eigen bedrijfje is gestart: ‘Soep langs de lijn’ voor de sportclubs in de buurt. Inmiddels kookt zij voor verschillende groepen uit de buurt als een volwaardig cateringbedrijf. De buurtmaaltijd op kinderboerderij de Werff iedere eerste maandag van de maand is daar een voorbeeld van.
Op de vraag waar de liefde voor koken vandaan komt antwoordt zij: ‘Van mijn studententijd, toen ik op mezelf ging wonen en koken leuk vond. In het begin haalde ik mijn recepten uit kookboeken. Inmiddels heb ik een uitgebreide kookboekenbibliotheek en gebruik ik ook internet als inspiratiebron.
Het geheim zit in de keuze van kruiden en specerijen en de ervaring gaat meespelen. Salie bijvoorbeeld haalt de smaak van pompoensoep naar boven. Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand verzorg ik een zestigtal buurtmaaltijden, die buurtbewoners op bestelling komen ophalen. Ik haal de boodschappen bij de supermarkt en aan de hand daarvan stel ik het menu samen. Het kost veel tijd en daarom werk ik samen met een team van 5 vrijwilligers. Aan Veerkrachtig Betondorp doneer ik soep voor de gratis maaltijdvoorzieningen.’
In conditie blijven met Ellen
Sinds september 2023 huurt Ellen een ruimte in Het Parkhuis en geeft zij conditietraining aan senioren. Jarenlang heeft zij als balletdanseres in het buitenland opgetreden, totdat het onregelmatige artiestenbestaan niet langer te combineren viel met opgroeiende kinderen.
Dus besloot ze in 1981 om een eigen balletstudio op te zetten en op een vaste plek les te geven. ‘Het leiden van de studio heb ik met veel plezier gedaan. Ik heb veel geluk gehad en ik ben dankbaar dat ik zo’n fijne studio heb kunnen opbouwen. Maar na 38 jaar werd het voor mij tijd het stokje over te dragen aan een collega, die bij mij als klein meisje begonnen is. Met lesgeven aan senioren ben ik daar doorgegaan, maar de belangstelling liep terug. De toekomst voor de conditietraining aan ouderen was onzeker. Mijn leerlingen zijn toen op zoek gegaan naar een andere ruimte en dat werd Het Parkhuis. Ik kijk met plezier en een beetje weemoed terug op de studiotijd. De leerlingen zijn een soort familie van mij geworden en sommige heb ik al jaren zien opgroeien vanuit hun eerste les bij mij.
Ik houd van les geven en dat is de reden om er mee door te gaan. Het is niet alleen de fysieke inspanning, maar ook het samen bewegen, de rol van de muziek en de ontspanning na de les.
‘Een goede houding en veel bewegen dat houdt de dokter tegen,’ aldus Ellen, en vergeet niet het effect op de mentale gezondheid. De meerwaarde van een buurthuis zie ik in de gezelligheid en het met elkaar koffie en thee drinken na de les en de gerichtheid op de buurt. We voelen ons zeer welkom in Het Parkhuis.’
De buurtparels
Naast Carmen van Dynamo draait het buurthuis vooral op de belangeloze inzet van de vrijwilligers zoals Rob voor de spelletjes, Renée voor de soep en de buurtmaaltijden en Ellen met haar recept van veel bewegen. Deze parels zorgen voor de leefbaarheid en samenhang van de buurt. Daarom is het zeker de moeite waard om binnen te lopen en mee te doen aan de activiteiten van Het Parkhuis.
Check www.dynamo-amsterdam.nl/het-parkhuis
Reageren?
Annette Wiese: wiese [email protected]
Els Nicolas: [email protected]
Tunny Jongejan-Maat: [email protected]
Frank Stork 020 665 1063