Home Overzicht Oost krijgt permanente supermarkt waar je niet neemt, maar geeft  

Oost krijgt permanente supermarkt waar je niet neemt, maar geeft  

0
Bij de opening van Tkramrepus in december 2022

Stijgende energieprijzen, inflatie en oorlogen maken de Voedselbank nu tot de populairste bank van Nederland. Dat zette talent-organisatie KnappeKoppen aan het denken. Wat als ze nou eens een supermarkt zouden openen waar je geen levensmiddelen koopt, maar naartoe brengt? Van denken, kwam doen: op 2 december a.s. opent de eerste permanente Omgekeerde Supermarkt haar deuren in de Czaar Peterstraat op nummer 233. Burgemeester Femke Halsema knip het lintje door op 16 december.

Je mag nog even op oefenen op de naam: TKRAMREPUS.

Met de opening van TKRAMREPUS – inderdaad, de omgekeerde spelwijze van supermarkt – willen de oprichters van KnappeKoppen meer donaties en aandacht genereren voor de Voedselbank. En dat is hard nodig. Het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft, stijgt sterk. Zo zag de Voedselbank dit jaar maar liefst 10 procent meer klanten binnenkomen, en de verwachting is dat dit aantal volgend jaar alleen nog maar meer zal toenemen.

Tekort bij Voedselbanken

Een groot bijkomend probleem is dat de bekende supermarktgiganten steeds slimmer werken, waardoor het aantal grote voedseldonaties aan de Voedselbank afneemt. Dat is op zich goed nieuws voor voedselverspilling, maar slecht nieuws voor de Voedselbanken, waar tekorten dreigen te ontstaan.

‘De behoefte aan een continue instroom van houdbare levensmiddelen, financiële steun en creatieve marketing is dus ontzettend toegenomen’, zegt Freek Wessels, toezichthouder Financiën van Voedselbank Amsterdam. Hij is dan ook ontzettend blij met TKRAMREPUS, een plek waar zowel donateurs als klanten welkom zijn te komen doneren en boodschappen te doen.

Niet nemen, maar geven

De ambities van KnappeKoppen zijn groot: binnen twee jaar willen ze in elke grote stad een vestiging hebben. Daarom zijn ze blij met de permanente steun van Dirk van den Broek. Die supermarktketen was eind vorig jaar ook al betrokken bij de pop-up editie van TKRAMREPUS.

En er zijn nog meer gulle gevers. Zo hebben DITT Officemakers – een Amsterdams design&build bedrijf van kantoorpanden en creatieve ruimtes – zich pro bono aangeboden om de omgekeerde supermarkt vorm te geven en te bouwen. Het bedrijf heeft niet alleen voor het ontwerp getekend, met de kenmerkende fel gekleurde strepen, maar neemt ook het voortouw in de realisatie van deze eerste winkel. En dat alles zo goedkoop mogelijk. Immers: hoe minder kosten, hoe meer opbrengst voor de Voedselbank.

Koop koffie of huur een ruimte

De ingezamelde levensmiddelen die de Omgekeerde Supermarkt zal verzamelen, zullen de Voedselbank zeker helpen, maar met financiële support kan TKRAMREPUS pas écht het verschil maken. Daarom hebben de initiatiefnemers een aantal vliegwielen ingevoerd om het eerste jaar € 50.000 op te halen voor de Voedselbank. Zo kunnen donateurs een kop Moyee koffie met korting kopen in TKRAMREPUS, en is er voor bedrijven de mogelijkheid om de vergaderruimtes boven de supermarkt te huren. Mobiliteits-startup DOCKR heeft tot slot een cargo e-bike gedoneerd waarmee donaties in heel Amsterdam kunnen worden opgehaald.

Om de energie in de omgekeerde supermarkt hoog te houden, wordt TKRAMREPUS wekelijks gerund door een andere studievereniging. Zo worden studenten uitgedaagd om zoveel mogelijk donaties in te zamelen en evenementen te organiseren voor de Voedselbank.