Home Overzicht Oost schuilt voor de hitte

Oost schuilt voor de hitte

0

Met lege straten en stille parken onder de tropische zon lijkt Oost bijna onbewoond. De kades en plekken aan het water daarentegen zijn druk bevolkt. Een ronde langs de ‘hot-spots’ van het stadsdeel op de warmst gemeten 19 juli ooit.

Lewis Daniels

Het weinige verkeer op de Wijttenbachstraat gaat langzaam voorbij. Een vrouw gebruikt haar paraplu om zich te weren tegen de fel brandende zon. Rogier (51), een bewoner van de Dapperbuurt is pas om 17.00 uur voor het eerst buiten. ‘Ik heb in mijn slaapkamer gescholen voor de hitte, dat is de koelste plek in mijn huis.’ De Dappermarkt is al bijna afgebroken. ‘Normaal stoppen ze eerder bij regen en wind, vandaag vluchten ze voor de zon.’

Een vader en zijn dochtertje nemen nog even afscheid van de eendjes voordat ze het Flevopark verlaten. De speeltuin en gazons zijn dan al zo goed als leeg, de zon stuurt iedereen naar koelere plekken. Achterblijvers zoeken schaduw bij bomen. Op het pad langs het Nieuwe Diep is meer leven. Jong en oud zoekt, met of zonder hond, verkoeling in het water. Aan de waterkant rust iemand uit in een hangmat.

Grote drukte bij buurman Het Flevoparkbad, waar bij de ingang fietsen en scooters tot aan het eindpunt van tramlijn 3 en 14 staan. De deceptie is groot als blijkt dat het zwembad ondanks de extreem hoge temperatuur toch de gebruikelijke sluitingstijd van 17.30 aanhoudt. Langzaam, heel langzaam vertrekken de badgasten.

Op de Zeeburgerkade piekeren ze er niet over naar huis gegaan. Bootjes varen uit of dobberen rond. In de Entrepothaven hebben jongeren plezier met kano’s, net als op de Borneokade aan de overkant. Twee kinderen uit de buurt vermaken zich bij de buurvrouw, die heeft een waterspuit.

Waaghalzen op de Stuurmankade gebruiken de Pythonbrug om vanaf te springen en dompelen bijna tien meter lager onder in koelte. Wie op de kant blijft, beschermt zich met parasols en zonneschermen om het hoofd koel te houden.

De Bogortuin fungeert vandaag als een badplaats aan de Spaanse Costa. Wie goed zoekt, vindt in de Kalverstraatdrukte nog een plek, al lijken die in de schaduw helemaal te zijn uitverkocht. Anderen schuilen voor de zon in een meegebrachte tent. Lieke (21) en Merel (23) spelen tennis met een softbal. Na een paar minuten houden ze het voor gezien en springen het water in. ‘Zo doen we het de hele dag, in de schaduw zitten, even een beetje tennissen en dan weer een frisse duik.’ En velen met hen. De IJhaven blijkt populair als openluchtzwembad zonder sluitingstijd, hoewel een groot spandoek de aanwezigen verzoekt vanaf 22.00 stil te zijn.

Zoals altijd bij mooi weer is er veel vaarplezier op de westelijke watergrens van Oost. Ondanks de drukte is het geen filevaren op de Amstel.

’s Avonds is het nog steeds rustig in Oud-Oost. In het Oosterpark geeft een enkeling op het grote gazon zich helemaal bloot aan de zon, toch zijn het vooral de plekjes onder een boom die zijn gevuld. Onder moeders parasol. Het pierenbad is wel in trek, ook voor de barbecue.

Om 21.51 maakte de zon plaats voor de nacht. Het bleef nog lang warm…