Home Kunst Oostelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal wordt kleurrijke doorgang

Oostelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal wordt kleurrijke doorgang

0

De oostelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal wordt een kleurrijke doorgang. United Painting voorziet de smalste tunnel van het station de komende jaren van een gigantisch kunstwerk. Het collectief werkt tot het einde van dit jaar vanuit een pop-up atelier in de Amstelpassage van het station.

Vanuit het pop-up atelier wordt een ontwerp ontwikkeld voor een schildering op de muren. De uitvoering zal voornamelijk in de nacht plaatsvinden samen met lokale community’s van het station, zoals collega’s, huurders, reizigers en bewoners van de stad. Via de social media accounts van Amsterdam Centraal en United Painting volgen de komende maanden oproepen voor workshops en schilderdagen voor wie een creatieve bijdrage wil leveren.

Volgens stationsmanager René Wubs is de oostelijke reizigerstunnel hard toe aan een opfrisbeurt. Het is de enige tunnel die niet is opgeknapt en voorzien van winkels, daarmee is hij minder aantrekkelijk voor reizigers. ‘De tunnel gaat over enkele jaren in de volgende verbouwing van het station helemaal op de schop. Dan wordt ook deze tunnel verbreed en voorzien van winkels. Totdat het zover is, willen we de tunnel met een hedendaags kunstwerk tot een prettigere plek maken voor onze reizigers. De filosofie van United Painting spreekt ons erg aan. Samen een ontwerp ontwikkelen en ook samen het kunstwerk maken, dat past perfect bij ons Amsterdam Centraal.’

United Painting is een opmerkelijk collectief. ‘Het proces is daarbij net zo relevant als het resultaat’, zegt Dre Urhahn van United Painting. ‘Met de gekozen locaties faciliteren wij iedere keer een tijdelijk decor waar buurtbewoners en bezoekers elkaar ontmoeten om samen te creëren en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het proces wordt bewust plaats gemaakt voor de inbreng van alle betrokken partijen, wat leidt tot wederzijds begrip en verbinding. Het heeft invloed op de perceptie van een plek, en hoe men er met elkaar omgaat.’

United Painting werkt al meer dan 15 jaar in uiteenlopende communities en gemeenschappen wereldwijd. Het begon met het Favela Painting project in Rio de Janeiro en is uitgegroeid tot een collectief dat in de vorm van mobiele creatieve laboratoria, grote kunstprojecten realiseert op onverwachte plekken in de openbare ruimte.