Home Dwars nieuws Oosterparkkerk is als nieuw

Oosterparkkerk is als nieuw

0

Tegenover het park en Hotel Arena staat op de hoek van Oosterpark – nee, het heet hier niet ’s Gravesandestraat – en de Tweede Boerhaavestraat de Oosterparkkerk. Het gebouw heeft van binnen en van buiten een grondige opknapbeurt ondergaan. De buurt kan op zaterdag 3 september het resultaat komen bewonderen.

 Arie van Tol | Foto Els Teunissen

Roel Wimmenhove was nauw betrokken bij de renovatie. Hij leidt me rond in en om de kerk, vertelt over de historie van het gebouw en over de activiteiten die er plaatsvinden. De kerk is van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). ‘Er zijn zo’n 150 leden, waaronder gezinnen, kinderen, alleenstaanden, ouderen en jongeren. Nadrukkelijk zijn we een kerk die divers is en informeel.’

Bouw

Op de voorkant van de kerk is nog altijd te lezen dat het initiatief voor de bouw van de Oosterparkkerk kwam van de Doopsgezinde Gemeente. In 1904 opende de kerk haar deuren. Als architect was gekozen voor Abraham Salm. De eclectische manier van ontwerpen, ofwel het toepassen van meerdere stijlen, was handelsmerk van hem en zijn vader Gerlof Salm. Bijvoorbeeld bij de Keizersgrachtkerk, bij Paradiso en bij het Artis-aquarium zijn vergelijkbare bouwstijlen terug te vinden.

Overname

In 1975 nam de Gereformeerde Kerk het gebouw over. De Doopsgezinde Gemeente was te zeer geslonken om naast haar kerk aan de Singel nog een ander gebouw in Amsterdam te exploiteren. De relatief kleine Oosterparkkerk zat en zit deze gemeente als gegoten.

‘De gemeente keek scherp toe of alles paste in de stijl van voorheen’

De kerkbestemming van het gebouw heeft nooit ter discussie gestaan. Wel wordt er al sinds het jaar 2000 gedacht aan een grondige opknapbeurt. Roel Wimmenhove noemt de meest urgente redenen: ‘De toiletten waren te krap en te gebruikersonvriendelijk, de keuken was sterk verouderd en de stoelen in de kerkzaal waren aan vernieuwing toe.’

‘Rond 2014 kwam Stadsherstel in beeld. De ideeën van een door hen ingeschakelde deskundige die aanvankelijk veelbelovend en haalbaar heetten, werden nooit uitgevoerd. De risico’s bleken toch te groot toen de economische crisis zich aandiende.’ De kerk nam het heft zelf weer in handen. Dat er iets moest, al te veel langer uitstel kon niet, daar waren de kerkleden het wel over eens.

Monument

Er werd een bouwcommissie in het leven geroepen. ‘Creatieve ideeën werden er gevraagd, maar ook ideeën over hoe aan het benodigde geld te komen. En dat de commissieleden ook zelf hun handen uit de mouwen zouden moeten steken werd ook al snel duidelijk.’ Roel Wimmenhove bevestigt dat de renovatie er niet gemakkelijker op werd met de gemeentelijke monumentenstatus van het gebouw. ‘De gemeente keek scherp toe of alles paste in de stijl van voorheen. Terecht misschien, maar niet altijd logisch en zeker niet altijd goedkoop.’

Crowdfunding onder leden en ex-leden leverde een enorm bedrag op. De kerkzaal zelf kon van binnen en van buiten optimaal worden gerenoveerd, maar bovendien bleef er geld over voor een tweede wens: een uitbouw maken op het terrein dat voorheen tuin was. ‘Onder andere voor het koffie drinken na afloop van een dienst, voor een beter gebruik van de keuken en voor het vergaderen is meer ruimte gekomen.’

Open

De kerk wordt natuurlijk gebruikt voor diensten. Van de Gereformeerde Kerk zelf, ’s zondags van 10.00 tot 11.00 uur, maar ook van andere gemeentes die de kerk daarvoor huren. De kerk kan ook voor andere activiteiten worden gehuurd.

Op woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.30 uur kan iedereen terecht in de kerk voor een gesprek, koffie, om een kaarsje aan te steken of gewoon voor de stilte.

Ter gelegenheid van de renovatie en uitbouw van de Oosterparkkerk is er vrijdag 2 september een officiële opening voor genodigden. Op zaterdag 3 september is er open huis. Oud-leden, donateurs en alle belangstellende Amsterdammers zijn welkom om tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje te nemen. Er zijn een audiotour – neem ‘oortjes’ mee -, broodjes, muziek en een Open Podium.

Meer info www.oosterparkkerk.nl