In de nieuwsbrief over de feestelijke opening van het Oosterparkhuis schreef Dynamo het verleidelijk op: kom langs om te zien wat het nieuwe huis van de wijk te bieden heeft, kom de warmte en gezelligheid opzoeken. Tien februari is niet toevallig ook nationale warmetruiendag, je mag ook gratis een trui uitzoeken. Als ik die middag op mijn fiets stap, is het ook echt koud, kom maar op met die trui.

Henny Reubsaet

Als ik aankom op de derde Oosterparkstraat 159 is het verbouwde Buurtcentrum Oosterpark is al een uur open. De voordeur heeft al die tijd opengestaan omdat we vriendelijk verwelkomd worden door medewerkers van Dynamo. En toch is het heel warm binnen. Komt door de enorme drukte, ik moet me telkens door een menigte wringen wil ik alle nieuw opgeknapte lokalen kunnen bewonderen.

Beneden begint het al met een mooie ruime en lichte ontmoetingsruimte. Het ruikt er heerlijk naar koffie, van een barretje waar jongeren op een kunstige manier koffie zetten. Bij de opening door stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer hoor ik dat deze jongeren drie maanden lang een opleiding tot barista volgen. Na het halen van hun diploma kunnen met hun koffiekunsten daarna overal aan de slag.

In een van de zalen beneden, naast een mooie wand met houten lockers, ontdek ik het warme truien aanbod. Maar die hoef ik niet meer zo nodig nu het binnen zo warm is.

Een mooie brede open wenteltrap leidt naar nieuwe lokalen op de eerste verdieping, waar overal heerlijke hapjes te krijgen zijn. Er is een professionele keuken ingebouwd waaruit dames regelmatig zorgen voor verse aanvoer. In de jongerenruimte wordt er naar een voetbalwedstrijd gekeken, terwijl de flyers die er op tafel liggen aangeven dat er toch vooral actieve activiteiten voor hen zijn opgezet.

De wenteltrap gaat verder naar boven, naar een gymzaal, waar kinderen lekker aan het ravotten zijn. Ook boven is de ruimte mooi licht omdat er een glazen koepel over de wenteltrap is gezet. Aan de andere kant van de gang ontdek ik een andere smallere trap. Architect Gerard Kruunenberg, die de plannen voor de verbouwing heeft ontwikkeld, vertelt me dat er in het oorspronkelijke gebouw slechts die ene trap was, wat natuurlijk vaak leidde tot opstoppingen. Hij heeft gezocht naar een meer open, ontmoetingsvriendelijke ruimte. Het gebouw stamt uit de jaren tachtig en hij heeft zoveel mogelijk gewerkt met hergebruik en duurzame materialen. Op het dak zijn zonnepanelen aangebracht.

Bij de officiële opening wordt de architect geprezen door Robin Zijlmans die bij de gemeente Amsterdam onder andere verantwoordelijk is voor een inclusieve stad. De renovatie heeft achttien maanden geduurd, maar het resultaat mag er zijn. Robin legt stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer vervolgens enkele vragen voor. Waarom is een buurthuis zo belangrijk en welke kansen biedt het?

De stadsdeelvoorzitter vertelt dat ze zelf als kind van niet-zo-rijke ouders heel blij is geweest met de activiteiten in het buurthuis van haar geboortedorp Zwaag. Later als opbouwwerkster in de Rivierenbuurt heeft ze gezien hoe belangrijk het is dat mensen van verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. ‘Kijk nu ook maar eens om je heen, hoe uiteenlopend de mensen zijn die je hier ziet, als het gaat om achtergrond en leeftijd. Op straat zouden ze niet met elkaar in contact komen, maar hier zie je hoe iedereen elkaar begroet en met elkaar praat. Een buurthuis is echt onmisbaar voor de sociale binding.’

Jael van der Heijden, concludeert, directeur van Dynamo, concludeert uit de overweldigende opkomst dat de buurtbewoners het centrum echt gemist hebben. ‘Mensen hebben hun activiteiten in allerlei andere zaaltjes moeten uitvoeren, bij het Leger des Heils, de Muiderkerk, Oase heb ik horen noemen, maar nu is iedereen van tien tot honderd-plus uit de buurt weer samen welkom in het Oosterparkhuis. We zijn heel blij met de open ontmoetingsruimte beneden met de koffiebar. In de nabije toekomst gaan we ook een buurtrestaurant openen.’

Foto Henny Reubsaet

Na de toespraken vindt de opening van het Oosterparkhuis op een ludieke manier plaats. Aan een trui die ophangt met de breinaalden er nog ingestoken zijn allerlei briefjes met wensen van de buurtbewoners voor het buurtcentrum bevestigd. Jael en Carolien worden verzocht de briefjes in de trui te breien, maar vervolgens verzoeken ze luid om hulp: Wie kan er goed breien om te helpen? De aanname dat alle dames wel kunnen breien gaat dus niet op.

Als ik later alle wensen die op de trui gespeld zijn bekijk (salsa lessen, naailessen, bewegen voor 55plus, baby- en kinderklerenbeurs) ontdek ik ook een wens voor een brei- en haakclub… Dat wordt een mooie toekomst daar in dat Oosterparkhuis.

Check www.dynamo-amsterdam.nl | www.dynamojongeren.nl | www.pramuziektheater.nl