Home IJburg 380 Flexwoningen op Strandeiland helpen druk op woningmarkt te verlichten

380 Flexwoningen op Strandeiland helpen druk op woningmarkt te verlichten

0

Om de druk op de woningmarkt te verlichten worden de komende jaren in Amsterdam 2.500 tot 3.000 flexwoningen gebouwd. Voor de eerste 1.380 woningen is een plek gevonden. Eén daarvan is Strandeiland op IJburg. Daar komen 380 flexwoningen die er minsten tien jaar blijven staan. Afgesproken is dat minimaal 33 procent van de woningen is bestemd voor statushouders. De overige 67 procent is voor bewoners met een urgentie, studenten, jongeren en maatschappelijke beroepen.

Het worden flexwoningen van hoge kwaliteit. Het gaat niet om containerwoningen, maar de woningen zijn duurzaam en herbruikbaar. Zo worden tegenwoordig veel houtmaterialen gebruikt. Bewoners van de flexwoningen krijgen in principe huurcontracten voor een bepaalde tijd. Het is de bedoeling dat deze bewoners op een gegeven moment verhuizen naar een andere, definitieve woning.

Flexwoningen kunnen gemakkelijk gebouwd, kleiner of groter gemaakt worden en zijn verplaatsbaar. De woningen worden vaak in de fabriek al compleet in elkaar gezet en op de locatie verder opgebouwd. De woningen zijn niet allemaal even groot; de grootte varieert van een studio tot een woning met twee slaapkamers.

Op Strandeiland ligt nog een uitdaging, omdat daar nog geen voorzieningen, kabels en leidingen zijn. De plannen worden de komende tijd uitgewerkt. Daarna worden ze voorgelegd aan de gemeenteraad. De eerste woningen zouden eind 2023 kunnen worden opgeleverd. Dit gaat om de woningen in Noord. Op Strandeiland worden de woningen pas eind 2024 opgeleverd. De bouw start naar verwachting rond de zomer van 2024.