De GGD ontving vorig jaar 324 meldingen van overlast door houtstook. Dat zijn er meer dan in 2021. Toen ging het om 234 meldingen. De meldingen komen uit de hele stad, maar de meeste meldingen zijn afkomstig uit IJburg. Van deze meldingen waren er zelfs 48 afkomstig van één adres. De gemeente werkt aan een plan om de hinder van houtrook terug te dringen.

Meldingen over houtrookoverlast zijn er het hele jaar, maar de meeste meldingen zijn in de koudere maanden. Bijna 80 procent van de meldingen werd gedaan in de periode tussen oktober en maart. Deze meldingen gaan vooral over houtkachels en open haarden. Meldingen die in de warmere maanden binnenkwamen, gaan over overlast over vuurkorven, barbecueën en terrashaarden.

Op dagen dat de stookwijzer adviseerde om niet te stoken, werd vaak toch wordt gestookt. Dat zorgde voor overlast. Maar ook op dagen dat de stookwijzer aangaf dat er wel gestookt kon worden (code blauw), hebben mensen overlast ervaren. Het gaat dan vooral om klachten over rook in woonkamers en slaapkamers. Sommige melders gaven aan dat zij alle ramen en ventilatieroosters dicht moesten doen om de rook buiten te houden.

De uitlaat van de pijp van een houtkachel die is geplaatst vlak bij leefruimtes van buren werd vaak genoemd als boosdoener. Maar ook het stoken in vuurkorven in binnentuinen en stokende woonboten zorgden voor overlast. Mensen die overlast ervoeren van de houtrook, meldden ook gezondheidsklachten. Het ging vooral om klachten over astma, benauwdheid, hoofdpijn, misselijkheid en brandende en tranende ogen als gevolg van de rook.