Home Lezen en schrijven Opnieuw kleurrijk boek van Oscar Smit over punkjaren in Paradiso

Opnieuw kleurrijk boek van Oscar Smit over punkjaren in Paradiso

0

Welke buitenlandse punk- en aan punk gerelateerde artiesten traden er in Paradiso op? Hoe ontwikkelde punk zich muzikaal? Het zijn de jaren dat naast punk ook ska, new wave, elektronica en goth zich beginnen te ontwikkelen. Het vijfde deel van de serie De Paradiso Punkjaren, geschreven door oost-online journalist Oscar Smit, speelt zich af in de jaren 1980 en 1981. Het is maandag ten doop gehouden – hoe kan het ook anders – in Paradiso.

In 1980 en 1981 wordt nog steeds punk gemaakt. Daarnaast heeft het genre zich verder ontwikkeld. Zonder punk geen postpunk of new wave. Bands als U2, Depeche Mode, Bauhaus, The Sound of Comsat Angels treden voor het eerst op in de punktempel. New wave wordt een belangrijke stroming. Ska komt overwaaien uit Engeland.

Elektronica krijgt een steeds grotere rol in de muziek. Het begint met een Revox-recorder op het podium maar langzaam doen ook synthesizers hun entree op het podium. Ook op andere gebieden zijn ontwikkelingen. Het blad Vinyl brengt zijn eerste nummer uit. Er verschijnt zelfs een echt ska-blaadje. PKP-TV filmt concerten en steeds meer bezoekers beginnen te fotograferen.

Met Paradisoconcerten als leidraad, wordt aan de hand van gesprekken met tijdgenoten en archiefmateriaal uit die tijd, een beeld geschetst van de muzikale ontwikkelingen begin jaren ’80. Extra aandacht is er voor spraakmakende concerten als die van Joy Division, Plasmatics, Siouxsie & the Banshees, The Damned, Captain Beefheart en Bauhaus.
Ook uiteenlopende zaken als de ska-rage, het fanzine Nononsense, One World Poetry of de Rotterdamse vrouwenband Fontanellas worden uitgelicht. Na alle research voor het boek is een belangrijke constatering dat het merendeel van de besproken bands anno 2023 nog steeds bestaat. Wat heet, The Undertones, Siouxsie & the Banshees en The Specials traden de afgelopen jaren gewoon weer op in Paradiso.

Het full color boek is rijkelijk geïllustreerd met posters, foto’s en andere parafernalia. Naast werk van gekende muziekfotografen als Martijn de Jonge, Roy Tee, Rico de Rozario, Erik Verzijl of Beatrijs Vermeulen mocht er ook geput worden uit diverse fanplakboeken. De uitgebreide index zorgt ervoor dat het boek makkelijk doorzoekbaar is waardoor het een goed naslagwerk is voor de muziek in de beginnende jaren tachtig.

Het boek werd in Paradiso door Diana Ozon gepresenteerd met een uitgebreid programma. Met ska van Amsterdamse band Primo’s en new wave covers van het duo Henk Koorn (onder andere Hallo Venray) en Henk Jonkers (onder andere Fatal Flowers) Hiernaast is, in samenwerking met Eye Filmmuseum, de film ‘Chance Versus Causality’ van Babeth Mondini-VanLoo vertoond, met muziek van Cabaret Voltaire.