Home Oud Nieuws Oud Nieuws | De 51-jarige sigarenwinkelier André Hartman vermoord

Oud Nieuws | De 51-jarige sigarenwinkelier André Hartman vermoord

0
Foto Stadsarchief Amsterdam.

OUD NIEUWS | 6 november 1993 | Om ongeveer half vijf de 51-jarige sigarenwinkelier André Hartman, die op de hoek van de Valentijnkade en de Molukkenstraat gevestigd is, in zijn eigen zaak tijdens een roofoverval doodgeschoten. De jonge, nog onbekende dader vlucht in de richting van het Flevopark en Kramatweg, achtervolgd door een buurtbewoner. Wanneer de achtervolger de politie op de vluchtende dader wil attenderen, dient hij zich eerst dermate uitgebreid en langdurig te identificeren, dat vervolgens de vogel gevlogen is.

André Hartman laat een vrouw een twee dochters na. Er heerst een gespannen sfeer in de Indische Buurt. Het aantal overvallen op winkeliers in de buurt is de afgelopen jaren sterk gestegen. Niet alleen Hartman, die al achttien jaar op de locatie gevestigd was, was de paar afgelopen jaren voor de moord al meer dan tien maal het doelwit van een overval geweest, maar ook andere winkeliers klagen steen en been. Buurtgenoot Cees de Jong looft een beloning van 10.000 gulden uit voor het aangeven van de dader.

Tien dagen na de moord vindt een buurtvergadering plaats. De ‘volksnationalistische’ politieke partij CP 86, die adverteert met ‘Eigen Volk Eerst’ en bij de stadsdeelraadverkiezingen in 1994 maar liefst twee zetels in de stadsdeelraad zal veroveren, stuurt haar Wim Beaux (later voorzitter Volksnationalisten Nederland, en van de Nationalistische Volks Beweging) naar de Indische Buurt om als spreker op te treden, maar deze wordt door de aanwezigen weggehoond. Wel is inmiddels door enkele bewoners een buurtwacht opgericht.

De enige maanden later aangehouden dader blijkt een zekere Mohammed B. te zijn, een 17-jarige jongen van Marokkaanse afkomst. De moord op Hartman is niet zijn eerste wapenfeit op dit gebied. Al twee jaar eerder doodde hij op 15-jarige leeftijd tijdens een inbraak een 50-jarige weduwe, werd daarvoor in een jeugdinrichting opgenomen maar keerde niet terug na een weekendverlof. De weduwe Hartman spreekt zich in onder andere De Telegraaf zeer verontwaardigd uit over de onzorgvuldigheid van de Nederlandse rechtstaat en stelt deze aansprakelijk voor de moord op André Hartman.

Tegen Mohammed B. wordt 10 jaar celstraf geëist en TBS. De rechter vindt dit te zwaar en het vonnis luidt uiteindelijk zes jaar en TBS. In 2004 onttrekt Mohammed B., zoals de politie het noemt, aan de TBS-behandeling en is kortom wederom ontsnapt. De politie geeft daarbij aan wegens drukke bezigheden helaas niet in de gelegenheid zijn extra inensief naar B. te gaan zoeken. Wel wordt de weduwe Hartman gewaarschuwd. Na enige dagen wordt Mohammed B. opgepakt in Amsterdam-Noord.

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief