Home Nieuws uit Artis Oud Nieuws | Laatste wisent van Artis overleden

Oud Nieuws | Laatste wisent van Artis overleden

0

Oud Nieuws | 26 augustus 2015 | De laatste wisent in Artis is overleden. De wisentkoe is 23 jaar oud geworden. Dat is een zeer hoge leeftijd. De wisentkoe nam deel aan het internationale fokprogramma voor de wisent en beviel in 2007 van haar tiende en laatste jong in Artis.

Natura Artis Magistra speelde een essentiële rol bij het behoud van de wisent (Bison bonasus), het grootste landzoogdier van Europa. Hij is nauw verwant aan de bizon van de Noord-Amerikaanse prairie. Daar dankt hij zijn tweede naam, Europese bizon, aan. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was de diersoort uitgestorven in het wild. Er waren 54 wisenten over, deze leefden alleen nog in een paar dierentuinen.

Artis-directeur Armand Sunier (1927-1953) startte in 1931 als een van de eerste dierentuindirecteuren ter wereld een fokprogramma om te voorkomen dat de wisent zou uitsterven. En dat is gelukt. Er lopen nu duizenden wisenten rond in natuurgebieden in heel Europa. Allemaal resultaat van het fokprogramma. In 2009 is er voor de laatste keer een wisent, geboren in Artis, uitgezet.

Bron oost-online
Beeld Ronald van Weeren