Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Shell-sportpark geopend aan Nieuwe Diep

Oud Nieuws | Shell-sportpark geopend aan Nieuwe Diep

0

OUD NIEUWS | 18 augustus 1939 Het zogenaamde Shell-sportpark tussen de Valentijnkade en het Nieuwe Diep wordt geopend. Initiatief is afkomstig van Shell Sportvereniging B.P.M. Shell (‘Spirit houdt elk lichaam lenig’), daartoe financieel in staat gesteld door de directie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Laboratorium der Bataafsche Petroleum Maatschappij.

Het terrein, waar de Shell al haar tot nu toe over de gehele stad verspreide sporten kan gaan beoefenen, is in eerste instantie voor 25 jaar van de Gemeente Amsterdam gehuurd. Bij opening omvat het terrein twee voetbalvelden met tribunes, een hockeyveld, een korfbalterrein, vier tennisbanen, een botenhuis en een kinderspeelplaats.

Door diverse partijen wordt van het Shell-sportpark gebruik gemaakt. Onder andere worden hier in 1943 de finales van de schoolvoetbalwedstrijden van Amsterdam gehouden. Deelnemer is onder andere de Derde Ambachtschool van het Timorplein, waarvan in 1941 de 103 Joodse leerlingen verwijderd zijn. Bijna allen zijn inmiddels gedeporteerd naar Midden-Europa, waar er in ieder geval 84 door de Nationaal Socialisten om het leven worden gebracht.

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief