Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Tegenoffensief voor behoud Ajax-bolwerk in Watergraafsmeer

Oud Nieuws | Tegenoffensief voor behoud Ajax-bolwerk in Watergraafsmeer

0

Oud Nieuws | 11 januari 1993 – Onder het motto ‘Ajax hoort in de Meer’ is dit weekeinde het tegenoffensief ingezet tegen de ontruiming van het Amsterdamse voetbalbolwerk in de Watergraafsmeer. Meerbelangen, de partij met de meeste raadsleden in de stadsdeelraad Watergraafsmeer, vindt dat de voorgenomen verhuizing van Ajax van Middenweg naar Stramanweg (Zuidoost) heroverwogen moet worden.

Meerbelangen vindt de hele opzet een uit de hand gelopen prestigeproject. ‘Er is nooit serieus een studie gedaan naar de mogelijkheid van een nieuw stadion in de Watergraafsmeer. Dat is altijd bij voorbaat afgewezen. Waarom? Waarschijnlijk omdat de verantwoordelijke wethouder nu eenmaal zijn neus in de richting van Zuidoost heeft gezet.’

Bij het laat ingezette verweer beroept Meerbelangen zich op de omkering van de feiten. De bouw van woningen, als Ajax naar Zuidoost zou vertrekken, is van secundair tot primair belang geworden. Ajax moet weg, omdat er huizen moeten komen.

In de Watergraafsmeer zien ze grote financiële voordelen als Ajax blijft. Het stadion, nu begroot op 217 miljoen gulden, zal in de Meer-versie 116 miljoen moeten kosten. Daar komt dan nog een parkeergelegenheid van 45 miljoen bij. Architectenbureau Lammerts uit Arnhem heeft het cijfer berekend. De rekensom is door enkele andere ‘onafhankelijke’ bureaus bevestigd.

Het stadion aan de Middenweg zou ten opzichte van het huidige bouwsel een kwartslag gedraaid moeten worden. Er kunnen 45 duizend bezoekers in. Bij de nieuwe indeling zal een parkeergarage gebouwd worden die aan de rand van de ringweg dienst kan doen als opvang voor automobilisten die bereid zijn zonder auto naar het centrum van de stad te reizen.

De actievoerders van Meerbelangen zien nog meer financiële motiveringen. De twintig miljoen verhuispremie die Ajax tegemoet kan zien, is ‘absoluut geen reëel bedrag. Dat geld moet uit de grondopbrengst komen. Meerbelangen haalt er in zijn brochure plus persbericht ook de historie en emotionele binding erbij. ‘Ajax hoort bij de Watergraafsmeer zoals de Eiffeltoren bij Parijs. Bovendien ligt het stadion tegenover Betondorp waar Johan Cruyff is geboren.’

De redenering dat de hoofdstad economische voordelen laat liggen, omdat bij een toekomst in Zuidoost supporters geen bezoekjes meer zullen afleggen aan het centrum van de stad, komt merkwaardig over. Alle politiekorpsen in het land proberen voetbalfans juist uit de binnenstad te weren. Meerbelangen geeft zelf aan bij het tegenoffensief weinig te verwachten van het bestuur van Ajax. ‘Nu de besluitvorming ver is gevorderd, is het moeilijk op standpunten terug te komen. Vaak is geschreven dat de zaak rond is. Daarom is het niet eenvoudig te discussiëren over alternatieven. Vooral om deze reden gaat Ajax’ voorkeur uit naar Amsterdam-Zuidoost.’

Bij Ajax, de bespeler die van twee naar zes miljoen huur per jaar gaat, reageerde het bestuur laconiek. Penningmeester Van Os repte van een gepasseerd station. ‘Zouden we over dit plan gaan praten, dan draaien we de klok terug.’ Ajax zal niet reageren op
het plan. De bouwers van het stadion verwachten eind januari toestemming te krijgen voor de bouw van het transferium. In dat geval kan in augustus de eerste paal de grond in.

Bron de Volkskrant
Foto Stadsarchief Amsterdam

Ajax vertrok in 1996 naar Zuidoost en opende daar De Arena. Op het voormalige Ajax-terrein verrees tussen 1998 en 2002 de nieuwe woonwijk Park de Meer met ongeveer 900 woningen. De herinnering aan het verleden wordt levend gehouden doordat de autovrije hoofdas in de wijk Esplanade De Meer is genoemd. Op de appartementenblokken langs deze esplanade zijn rode en witte panelen aangebracht als verwijzing naar de clubkleuren. Aan de Esplanade is een ‘symbolische middenstip’ aangebracht, die met concentrische cirkels in het plaveisel is aangegeven.