Home Overzicht Oud textiel gratis aan huis opgehaald in Centrum

Oud textiel gratis aan huis opgehaald in Centrum

0

In Centrum Oost staat maar zeven textielcontainers. Dat in tegenstelling tot stadsdeel Oost, waar in meer containers textiel achtergelaten kan worden. Bewoners van stadsdeel Centrum kunnen tot en met 28 november gratis hun oude textiel thuis laten ophalen.

Alle textiel is welkom, zelfs als het kapot is. Naast oude kleding worden ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoeden, tassen, knuffels en gordijnen op afspraak opgehaald. Op www.textielrace.nl kun je een ophaalafspraak maken. Het oude textiel wordt daarna op de afgesproken dag en tijd bij je thuis opgehaald.

Voor deze proef werkt de gemeente samen met verschillende partijen. Chauffeurs van sociaal werk- en leerbedrijf Pantar halen het textiel op bij de bewoners. Circulair dienstverlener Seenons zorgt hierbij voor de optimale route. Het verzamelde textiel wordt naar Wieland Textiles gebracht. Zij zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Mocht hergebruik niet meer mogelijk zijn, dan wordt het textiel gerecycled en worden er bijvoorbeeld poetslappen van gemaakt.

Per jaar belandt er gemiddeld 10 kilo textiel per Amsterdammer bij het restafval. Dat is jammer want dit textiel wordt verbrand, terwijl een groot deel hergebruikt kan worden. Door oud textiel aan huis op te halen, verwacht de gemeente dat er minder textiel bij het restafval terecht komt en dat er meer hergebruikt kan worden. Naast stadsdeel Centrum doet ook het Museumkwartier mee aan de proef.

Alle Amsterdammers kunnen nog steeds hun oude textiel kwijt in een textielcontainer in de buurt. Het textiel moet worden aangeboden in een dichte zak. Op deze kaart kun je de dichtstbijzijnde textielcontainer in de buurt vinden.