Home Overzicht Ouderen Adviesraad zet in op langer thuis

Ouderen Adviesraad zet in op langer thuis

0

De Ouderen Adviesraad Oost organiseerde op vrijdag 4 oktober in Stadsloket Oost een symposium over ouderen en zelfstandig wonen. Op de informatiemarkt bieden buurt- en welzijnsorganisaties een scala van mogelijkheden om ouderen in Oost bij te staan met praktische hulp, gezonder eten en beweging. Op de markt kunnen ze ook terecht voor recreatiemogelijkheden.

Lewis Daniels

Een van de deelnemers aan de markt is Burennetwerk. De netwerkgroep bemiddelt tussen buren die hulp aanbieden of die nodig hebben, bijvoorbeeld om een schilderij op te hangen. Samen met de ANWB verzorgen zij ook vervoer, de ene buur vervoert de ander met AutoMaatje.

Zwemmaatjes organiseert zwemmen voor oudere vrouwen. Het Danspaleis komt de komende weken langs met een mobiele huiskamerdisco om jong en oud met elkaar te verbinden. De singletjes van toen worden gedraaid, de herinneringen daarbij worden opgehaald. Dansen is uiteraard toegestaan.

.

Dagcentrum Kraaipan, onderdeel van Dynamo, is een ontmoetingsplek met professionele begeleiding voor ouderen die minder goed ter been zijn of vergeetachtig. Er zijn Marokkaanstalige, Nederlandstalige, en Turkstalige groepen. Een diëtist op IJburg adviseert over bewegen en voeding.

Civic en Dynamo zijn grotere welzijnsinstanties met uiteenlopende voorzieningen voor ouderen overal in Oost. Ze helpen bij schuldsanering, organiseren spelletjesochtenden, eetavonden en culturele activiteiten. Ze houden bingo’s en besteden aandacht aan creativiteit, dans en muziek. Ouderen kunnen hier ook terecht voor beweging, yoga en gezelligheid. Zo zijn er koffieochtenden, lunches en activiteitenmiddagen.

De brandweer informeert over veilig wonen. Zij komen gratis thuis langs voor controle en advies. Bejaarden die willen verhuizen kunnen hierbij hulp krijgen van WoningNet,

De dag wordt afgesloten met een bijeenkomst in de raadzaal, waar werd gediscussieerd over hoe wooncorporaties beter te laten samen werken, zodat ouderen makkelijker kunnen verhuizen naar een voor hen meer geschikte woning.

Check oar-oost.nl