Home Kunst Outsider Art Galerie trapt vrolijk cultureel af na zware coronastrijd

Outsider Art Galerie trapt vrolijk cultureel af na zware coronastrijd

0

Terwijl de dagen in de door de Russische agressie in Oekraïne gesloten Hermitage nog donkerder zijn dan tijdens de coronacrisis, schitteren in de naastgelegen Outsider Art Galerie de werken van Ricardo Beltran Mazorra, Bob van Brunschot en Jescika van Overveld. Met vrolijke kleuren luiden ze de lente in én bovenal een nieuws begin na corona.

Lewis Daniels

Autodidact schilder, beeldhouwer en fotograaf Bob van Brunswijk (1965) is blij dat zijn meest recente schilderij, De Lynchpartij in het bos, ook op de tentoonstelling hangt. ‘Meestal vind ik mijn werk dat net klaar is het leukst’, glimlacht hij. ‘Dus het zal volgende maand wel weer wat anders zijn.’ Hoewel de titel en het onderwerp van Lynchpartij in het bos weinig vrolijk zijn, is de uitstraling dat wel. Het is kenmerkend voor zijn kunst, achter alle frivoliteit gaat altijd iets schuil. ‘De Lynchpartij in het bos is cynisch bedoeld. Het is gebaseerd op een foto van de grootste lynchpartij in de VS. Daar kwam 5000 man naar kijken. Die lieten zich daarbij fotograferen of ze een trofee hadden binnen gehaald. Door mijn manier van weergeven wil ik laten zien hoe belachelijk dat was.’

In zekere zin verlangt de kunst van Van Brunswijk naar vroeger toen het leven overzichtelijker was en de omstandigheden voor natuur en biodiversiteit veel beter waren. Met dit in gedachten gebruikt hij vaak materiaal opnieuw. De rand om de beeldbuis van een afschreven tv kan prima als lijst fungeren.

Foto’s, bijvoorbeeld die van Dianne Arbus, Brassai en Ed van der Elsken  zijn de leidraad voor Van Brunswijks werk. ‘De mensen op mijn schilderijen zijn gebaseerd op bestaande foto’s. Daar fantaseer ik een wereld omheen.’ In veel van zijn beelden gebruikt hij gesprokkeld hout. ‘Struinen op het strand is er voor mij niet bij. Ik woon in Vught en ben aangewezen op het bos. Ik vind het prettig om met zelf gevonden materiaal te werken, dat kant-en-klare ligt mij niet zo.’

De in de Cubaanse hoofdstad Havana geboren Ricardo Beltran Mazorra (1972) woont en werkt sinds 2010 in Wenen. Hij werd verpleger aan huis en begon met een zwaar gehandicapte man tekeningen te maken. Beltran Mazorra besloot de werken in te kleuren en ontdekte zo een nieuw talent, het maken van beeldend werk. Zijn tempo is hoog. In vijf jaar tijd maakte hij meer dan 200 collages die meestal binnen twee uur zijn samengesteld. ‘Het liefst verbeeld ik scenes uit verhalen uit de oude tijd. Eigenlijk volgen de beelden in mijn ‘mixed media collages’ elkaar op, je zou ze als serie kunnen zien.’ Zijn manier van gebruik van natuurlijk materiaal, stof, metaal, krijt en acrylverf geeft een levendig, plastisch effect. ‘Ik hou van sprekende dingen en de kleurenrijkdom van mijn vaderland Cuba. Dat, en het verlangen naar de zee, die ik in Oostenrijk mis, probeer ik terug te brengen in mijn voorstellingen.’ Tafel met drie personen, dat ook op deze expositie te zien is, vindt hij één van zijn beste werken. ‘Ik hou van de sfeer, die is familiaal.’

Jescika van Overveld  (1969) herhaalt in haar werk graag kleine vormen als torretjes, vogeltjes en visjes. Kleuren mengen en textuur weergeven zijn haar specialiteit. Anders dan op voorgaande exposities, waar werk hing dat was nageschilderd van door haar nagemaakte foto’s of afbeeldingen van dieren, deed ze dit keer alles zonder voorbeeld. Haar interpretatie van ruimte op het platte vlak is bijzonder en kenmerkend. Ze laat het lineaire perspectief voor wat het is, klapt die als het ware om zodat je de afbeelding zowel van voren als van achteren ziet. De onderwerpen die ze kiest zijn dicht bij huis. ‘Ik vind het leuk een eigen voorstelling te maken van alledaagse dingen om mij heen zoals een tramhalte, mijn kamer of vakantieherinneringen.’ Afgelopen jaren heeft Van Overveld sprongen gemaakt in haar ontwikkeling als schilder en kiest ze voor meer verschillende onderwerpen. Toch doet ze nog steeds het liefst waar ze mee begon. ‘Ik vind dieren schilderen ontzettend leuk.’ De slapende kat op haar schilderij lijkt dat roerend met haar eens te zijn.

De werken van Ricardo Beltran Mazorra, Bob van Brunschot en Jescika van Overveld zijn tot 17 april te zien in de Outsider Art Galerie op het Neerlandiaplein 7

Check outsiderartgalerie.nl