Organisaties die zich inzetten voor de fysieke, mentale en financiële gezondheid van inwoners van Oost presenteerden zich in de Muiderkerk tijdens de Participatiemarkt. Op donderdag 21 september, elk met een eigen kraampje. De gemeente was ruim vertegenwoordigd want werk, welzijn en inkomen zijn natuurlijk belangrijke aandachtspunten van de gemeente. Maar er waren ook tientallen kleinschalige initiatieven, vaak opgezet door bevlogen buurtbewoners. We maakten een selectie.

Johanna Kroon

Uit je bubbel met Buurthulp Oost

Buurthulp Oost koppelt vrijwilligers aan mensen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Buurthulp Oost organiseert ook het Buurtbakkie: vrijwilligers gaan bij buurtbewoners op bezoek voor een gezellig praatje en ze nemen zelf de koffie mee. De vrijwilligers bezoeken vooral mensen die niet mobiel genoeg zijn om zelf de deur uit te gaan. Deze vrijwilligers melden bijna zonder uitzondering dat ze het heel verfrissend vinden om eens buiten hun eigen bubbel te treden. En ze horen natuurlijk de mooiste verhalen.

Cash to grow: je geldzorgen de baas

In Oost wonen nogal wat mensen die moeite hebben om rond te komen. De stichting Cash to Grow is een organisatie die spaarkringen organiseert voor mensen die willen sparen maar niet weten hoe. De deelnemers aan zo’n spaarkring komen op vaste tijden bij elkaar, ze formuleren voor zichzelf een spaardoel, ze wisselen tips uit en ze leggen elke week geld opzij in de geldkist van de club.

Uiteraard wordt nauwkeurig bijgehouden wie hoeveel heeft ingelegd, en elke spaarder krijgt een boekje waarin het saldo wordt bijgehouden. Iedereen in de groep heeft een doel om te sparen, maar iedereen heeft ook een rol. De ene deelnemer doet de boekhouding, de ander is schatkistbewaarder, de derde is de sleutelhouder, de vierde is de geldteller. De groep bepaalt zelf hoe vaak en wanneer ze bij elkaar komen. Sommige groepen komen een keer per week bij elkaar, andere een keer per maand. Zo’n spaarkring duurt niet eeuwig, ergens tussen de 6 en 9 maanden komt er een einde aan omdat alle doelen zijn bereikt. Minstens zo belangrijk als het sparen is het uitwisselen van tips. Hoe zorg je dat je geld overhoudt? Waar kun je op besparen? Hoe kun je voor weinig geld lekker en gezond koken?

Spaarkringen bestaan al heel lang, over de hele wereld zelfs, en nu is er dus ook een in Amsterdam. Mensen hebben er veel aan en ze krijgen er zelfvertrouwen van omdat het mogelijk blijkt om wél rond te komen en zelfs te sparen. En dat alles zonder dat er een hulpverlener of coach aan te pas komt, de deelnemers doen het helemaal zelf.

De organisatie die dat alles mogelijk maakt heet Cash to Grow en is opgericht door Gabriëlle Athmer. Zij ontdekte dat spaarkringen op heel veel plekken in de wereld bestaan en dacht dat zoiets in Amsterdam ook nuttig zou zijn. Cash to Grow organiseert ook een training waar je kunt leren om zelf spaarkringbegeleider te worden, wat natuurlijk een interessante optie is voor iemand die zelf geleerd heeft hoe te sparen en er anderen bij wil helpen. En daarmee doe je dan weer vaardigheden op die je ook elders zult kunnen gebruiken.

Assadaaka: hulp en gezelligheid

Aan de Polderweg 300 in zit Assadaaka, een Marokkaanse organisatie die al 35 jaar van alles organiseert. Daarbij kun je denken aan activiteiten voor mantelzorgers, samen lunchen, inloopspreekuur en taallessen, gespreksavonden en literaire activiteiten. Voedsel doneren doen ze ook, waarbij niet gevraagd wordt naar een loonstrookje, inkomensoverzicht of banksaldo. De filosofie is: als jij zegt dat je het nodig hebt, dan krijg je het van ons. Ook onderwerpen waar mensen niet makkelijk over praten komen bij Assadaaka aan bod: huiselijk geweld, gezondheidsproblemen, sexuele diversiteit.

Op het kraampje van Assadaaka in de Muiderkerk was ook Souhil aanwezig. Hij is student juridische en administratieve dienstverlening en twee weken geleden is hij bij Assadaaka aan zijn stage begonnen. Hij verzorgt daar onder andere het juridisch spreekuur.

Assadaaka is op veel terreinen actief. Zo zijn er goederen en geld ingezameld voor het door aardbevingen getroffen gebied in Marokko. Tien vrachtwagens met goederen zijn naar Marokko gestuurd. In november is er ook een avond over de verkiezingen. Hou hun website in de gaten, want er is ongelofelijk veel te doen.

Ook leuk. Op de Polderweg is er ook een museum met 650 poppen die allemaal traditionele kostuums aanhebben. Daar komen veel mensen op af, en kinderen vinden het natuurlijk helemaal prachtig. De poppenverzameling is bij toeval ontstaan, er werden ooit een paar poppen gebracht, die werden tentoongesteld, en zo kwamen er steeds meer.

 Taalcoach worden

Er zijn veel taallessen in Oost, maar de meeste zijn overdag. Welzijnsorganisatie Dynamo stelt ruimtes beschikbaar voor taalles in de avonduren en Monique Korten doet daar vrijwilligerswerk. Het zijn conversatielessen, voor mensen die de basis van het Nederlands al onder de knie hebben en nu hun spreekvaardigheid willen oefenen. De lessen zijn gratis, en er is altijd een wachtlijst omdat er te weinig docenten zijn. Kortom, als je wel met zo’n groep aan de slag zou willen, neem dan contact op met Dynamo in Oost.

Kom in beweging en leer nieuwe mensen kennen

Bewegen is leuk en gezond, maar het wordt een stuk leuker en gezelliger als je het samen met anderen doet. Daarom heeft Oost een sportmakelaar en ze heet Milou. Zij zorgt ervoor dat je op twintig plekken in Oost kunt sporten, met elke week keus uit heel veel activiteiten. In elke buurt is er wel wat, en op alle niveaus. Veel van deze sportactiviteiten zijn groepsactiviteiten. Behalve goed voor je conditie is het dus ook nog eens gezellig. Het is vaak multiculti, ook weer een pluspunt. En hoe goed of matig je conditie ook is, je kunt altijd meedoen.

Een sportactiviteit duurt drie kwartier tot een uur, er zijn gratis activiteiten bij en activiteiten waar je iets voor moet betalen. Bijna altijd is er na afloop koffie. Plezier staat voorop. Sportkleding hoef je niet te kopen, maar soepele schoenen zijn natuurlijk wel aan te raden. Er is overigens ook een wandelgroep, daar kun je gratis aan deelnemen.

Milou wil nog een veelvoorkomend misverstand uit de weg ruimen: ‘Denk nou niet dat sporten niet kan of geen zin heeft als je niet gewend bent te sporten. Iedereen die zelf boodschappen doet, heeft voldoende basisconditie om mee te doen.’
Een overzicht van de mogelijkheden vind je op fitinoost.nl. Ook in de folderrekjes van de buurthuizen is informatie te vinden. En nu het beste nieuws: wekelijks zijn er in Oost tientallen van dit soort sportieve activiteiten.

Buurtkans Oost, goed voor je gezondheid en je portemonnee

Het doel van Buurtkans Oost is, zoals Mariska Gunsing vertelt, om ‘alle wereldproblemen op te lossen in Oost.’ Buurtkans zorgt ervoor dat tochtige huizen geïsoleerd worden en dat er in Oost geveltuinen worden aangelegd. Dat is allemaal goed voor de gezondheid, voor het menselijk geluk en vaak natuurlijk ook voor de portemonnee. Buurtkans Oost bedenkt kleinschalige interventies zoals een stekjeskast of ontmoetingen waarbij je je buren leert kennen. Ze organiseren ook buurtbijeenkomsten, vaak in bibliotheken. Studenten lopen er stage, vanuit studierichtingen als maatschappelijk werk, psychologie, bedrijfskunde, rechten of biologie. Buurtkans Oost is een samenwerkingsverband van de HvA en de Oba.

Samen eten en buurtgenoten ontmoeten

En tenslotte presenteerde zich in de Muiderkerk natuurlijk de Muiderkerk zelf. In de Muiderkerk is regelmatig op woensdag een buurtmaaltijd waar iedereen welkom is. Voor een klein bedragje eet je met elkaar, aan gezellige tafels. Er komen meestal zo’n zestig mensen per avond, een heel gevarieerd publiek. Er zijn mensen die al jaren komen en er schuiven natuurlijk ook vaak nieuwe mensen aan. Verder is de voedselbank aanwezig in de Muiderkerk, wordt er Nederlandse taalles gegeven, is er een leesgroep, kortom, in de Muiderkerk is altijd wat te doen.