Home Lezen en schrijven Patty Pin, een authentiek stripverhaal over een punkmeisje

Patty Pin, een authentiek stripverhaal over een punkmeisje

0

Het Leidse punkblaadje Pin startte in 1978 met naast punknieuws ook de strip Patty Pin. Het blaadje was samen met de Koekrant uit Amsterdam, het eerste echte punkfanzine. De primitief getekende kortdurende avonturenserie van het punkmeisje Patty Pin is nu apart uitgebracht in een bescheiden uitgave. oost-online punkmedewerker Oscar Smit sprak met de man achter deze strip, Herman De Tollenaere.

Een van de belangrijkste kenmerken van de punkcultuur is ‘Do It Yourself’ (DIY). Toen eind jaren zeventig het fenomeen punk uit Engeland en Amerika overwaaide naar ons land werden er veel punkbandjes opgericht. Maar ook het opstarten van je eigen punkblaadje was heel DIY. In Amsterdam had je toen de Koekrant, die gemaakt werd in het Zebrahuis aan de Sarphatistraat door onder anderen Diana Ozon en Hugo Kaagman.

Een van de andere eerste punkzines was Pin uit Leiden, begonnen in 1978. Dit blaadje had echter de primeur van de eerste punkstrip als vervolgverhaal: de avonturen van Patty Pin. Verantwoordelijk hiervoor was Herman De Tollenaere. In de goede doe-het-zelf punktraditie begon hij zonder enige opleiding te schrijven en te tekenen. Het resultaat is primitief maar echt punk en het geeft een goed beeld van de beginnende punkcultuur.
Omdat het blaadje Pin al lang niet meer te krijgen is, zijn de strips nu gebundeld in een dunne, gelimiteerde, A3 uitgave, die ook in Oost op een aantal locaties te verkrijgen is. Als er een keer geen strip in het blad stond, werd deze mededeling getoond.

Het blad Pin en de strip over het punkmeisje Patty Pin, zijn genoemd naar een belangrijk punkattribuut, de veiligheidsspeld (in het Engels safety pin). Als ik Herman De Tollenaere vraag waarom hij in 1978 met de strip begon antwoordt hij: ‘Ik dacht dat via een stripverhaal de ideeën die ik over punk had op een goede manier uitgebeeld konden worden.’

Patty Pin wordt in de strip van school gestuurd omdat ze punk is. Ze gaat naar Londen waar ze met neonazi’s te maken krijgt. In de teksten worden songtitels en teksten aangehaald van punknummers uit die tijd. In deze heruitgave worden die nog even speciaal geduid. Ook is er een voorwoord van dichteres Diana Ozon, van vroeger de Koekrant, aan toegevoegd waarin ze het belang aangeeft van deze punkstrip. Dit werkje is opgedragen aan Saskia de Jong. Zij was een van de eerste Nederlandse punks. Ze speelde onder andere in de Franse meidenpunkband The Lou’s en woonde lang in Londen. Ze schijnt als 70+ er nog steeds te drummen.

Punkblad Pin in het Rijksmuseum

Naast deze bescheiden heruitgave van de strip ligt het blad Pin sinds kort in het Rijksmuseum. Op de derde verdieping liggen alle twaalf Nederlandse uitgaven (er waren ook vijf Engelse edities) in een klein punkhoekje, samen met een Koekrant en een schilderij van Maarten van der Ploeg (uit o.a. punkband Soviet Sex). DIY in een museum wie had dat 40 jaar geleden gedacht!

Alle uitgaven van Pin (1978-1981) zijn hier in te kijken.
Patty Pin is te krijgen bij Boekhandel van Pampus, Fort van Sjako en Stripwinkel Lambiek.