Home Overzicht Peperbussen maken plaats voor ‘stroomdozen’

Peperbussen maken plaats voor ‘stroomdozen’

0
De peperbus en de nieuwe stroomdoos op het Hogewegplein.

De originele peperbussen dateren uit de jaren vijftig – ook het binnenwerk. Ze voldoen niet langer aan de eisen van deze tijd. ‘Ze worden vervangen indien ze verouderd zijn of omdat het elektriciteitsnet moet worden uitgebreid’, laat Marloes de Vink van netbeheerder Liander weten. ‘Een peperbus kan worden vervangen door een nieuw type peperbus of door een compactruimte (gebouwtje). Hierbij geldt dat een compactruimte goedkoper is, iets groter is en meer capaciteit heeft.’

Nieuwe peperbussen zijn niet meer van gietijzer, maar van bestendig beton. Het is geen replica, maar ze lijken op de oude peperbussen.

De keuze tussen een nieuw type peperbus of een compactruimte maakt Liander altijd in overleg met de gemeente. Als het qua capaciteit mogelijk is en de gemeente daarom vraagt wordt een peperbus geplaatst in andere gevallen wordt een compactruimte, noem het een ‘stroomdoos’, geplaatst. De compactruimtes van Liander zijn standaard, maar de buitenkant kan worden bekleed voor een betere inpassing in het straatbeeld.

In de Laplacestraat, hoek Newtonstraat bijvoorbeeld, was sprake van een combinatie van een verouderd type peperbus en de noodzaak om het voor te bereiden op toekomstige toename van de vraag naar elektriciteit in dit deel van de Watergraafsmeer. Daar is de peperbus verdwenen staat nu een stroomdoos.

De nieuwe stroomdoos in de Laplacestraat wordt geplaatst. Aan alle kanten is plaats voor posters.