Home Indische Buurt Performers van Nowhere kun je overal tegenkomen

Performers van Nowhere kun je overal tegenkomen

0

Ben je bekend met de namen Babs Gons of Jarreau Vandal? Dan ben je waarschijnlijk ook bekend met de wereld waarin zij beroemd zijn. Babs Gons was jarenlang artistiek leider van Poetry Circle Nowhere, het landelijk platform voor schrijvende performers. En Vandal is internationaal bekend dj en producer, ook betrokken geweest bij Nowhere.

Henny Reubsaet

Hun namen hoorde ik vandaag langskomen tijdens mijn bezoek aan productiehuis Nowhere. Tot mijn schande moest ik bekennen dat ik nog nooit van hen gehoord had. Maar ja, de reden om Nowhere te bezoeken was juist om te ontdekken wat er allemaal gebeurt in dat prachtig opgeknapte pand in de Madurastraat.

Mahat Arab, creatief producent van Poetry Circle, heeft me vriendelijk ontvangen met koffie in de lichte, mooi geschilderde benedenruimte waar een grote gele trap de blikvanger is. Hoofd educatie en talentontwikkeling Joost van Kersbergen schuift online aan omdat hij door autopech niet op zijn werkplek is kunnen komen vandaag.

Via de website van Nowhere heb ik al geleerd dat er in het gebouw een breed scala van kunstzinnige performer workshops wordt aangeboden. Niet alleen op het gebied van spoken word, poetry of dj-en, maar ook dans, fashion, muziek, songwriting, graffiti, fotografie, beatbox, theater of juist interdisciplinair, zeg maar allerlei disciplines door elkaar. Voor de brede doelgroep van 8 tot 36 jaar zijn er een theaterzaal, twee danszalen, een geluidsstudio en een mode-atelier beschikbaar.  En een doorsnee leslokaal voor al het creative writing dat er plaatsvindt.

‘Bij Nowhere gaan ze je niet vertellen hoe het moet. Dat is het verschil met andere aanbieders van kunstzinnige workshops. Nee, ze begeleiden je bij je ontwikkeling. Het gaat om talentontwikkeling bij ons. Je kunt met een ideetje binnenkomen voor een performance, hoe vaag ook, en dan gaan wij je helpen dat uit te werken. En kunstuitingen moet je niet in hokjes willen stoppen, nee, kunst is juist wat je er zelf van maakt. Dus interdisciplinair, daar gaan we voor, zeg maar.’

De bevlogenheid van Joost straalt door het computerscherm heen. Hij komt zelf uit de hiphop scene en werd in 2008 door Nowhere gevraagd of hij niet workshops wilde gaan geven. Nowhere bestond toen krap twee jaar. Van het een kwam het ander en inmiddels is hij vooral betrokken bij scholenprojecten.

De gemeente Amsterdam is momenteel bezig met een pilot Cultuurcoaches. Voor dat project is Nowhere actief in de Luca Praktijkschool en de eerste twee klassen VMBO van het IJburgcollege. Op de website van Nowhere zijn twee korte trailers te vinden van de voorstellingen die leerlingen gemaakt hebben in het kader van dit project.

‘Maar we zijn in Amsterdam ook op Jeugdland actief’, vult Mahat aan, ‘In Maakland, voor de jeugd van 8 tot 14 jaar.’ Zelf is hij met Nowhere in aanraking gekomen toen hij op 18-jarige leeftijd een activiteit van Poetry Circle in Tilburg bijwoonde. Poetry Circle is het grootste programma van Nowhere en inmiddels actief in zeven steden. Hij heeft zelf de weg gevolgd die veel bevlogen jongeren bij Nowhere afleggen: eerst als deelnemer, daarna als coördinator, begeleid door een coach, daarna workshops geven en tenslotte andere lesgevers coachen. En sinds vorig jaar een parttime aanstelling. ‘Op mijn middelbare school in Arnhem maakte ik deel uit van een muziekgroep. Wij betaalden alles zelf, ook onze oefenruimte, maar ik had toen graag geweten wat ik nu via Nowhere weet, dat je ook subsidie en coaching kunt krijgen als jongerenband. Bij Nowhere geven ze ook workshops over subsidiemogelijkheden en hoe je een subsidieaanvraag doet. Heel fijn voor beginnende makers.’

Makers. Daar heb je dat woord weer. Op de website ook al veelvuldig te lezen: Wij faciliteren beginnende makers. Mooi gevonden koepelbegrip voor al die jonge amateur-kunstenaars, semi-professionals en professionele artiesten die bij Nowhere hun kennis, kunde en creativiteit uitwisselen.

Joost wil verder benadrukt hebben dat Nowhere heel laagdrempelig is, dat de kosten nooit een belemmering mogen zijn voor talentvolle jongeren. Daarom verhuren ze ook hun studio en andere ruimtes tegen schappelijke prijzen. ‘Het gaat bij ons om de talentontwikkeling, ongeacht afkomst, kleur, sekse of wat dan ook. Voor bepaalde disciplines, bijvoorbeeld klassieke muziek en ballet zijn er uitgestippelde paden als je professional wil worden. Maar wij richten ons vooral op alternatieve, niet-commerciële kunstuitingen en het plezier van het maken zelf. Ook willen we de makers deel laten worden van een gemeenschap die dezelfde interesses heeft. Daarnaast is het natuurlijk toch fijn dat we soms wél professionele makers afleveren. We worden tegenwoordig door allerlei evenementen en het zakenleven benaderd met de vraag naar performers.’

‘Ja we staan open voor iedereen, ongeacht klasse. Maar kinderen van miljonairs heb ik hier nog niet ontmoet’, lacht Mahat. ‘Nee, grapje, echt iedereen is welkom. En inderdaad, het fijne hier is ook dat we samen een gemeenschap creëren. Ik heb nog steeds contact met de mensen met wie ik mijn eerste workshop bij Nowhere gevolgd heb. Gewoon, omdat we dezelfde interesse hebben in creatief omgaan met taal. En ik weet dat de vijftien deelnemers die vorig jaar mijn workshop volgden, ook nog steeds onderling contact hebben. Sterker nog, zij komen nog steeds elke maand hierheen om elkaar te ontmoeten.’

‘Maar anders dan in een jongerencentrum staat bij Nowhere de deur niet altijd open hoor. Je kunt hier niet gewoon komen hangen. Wij doen alleen open voor gemotiveerde jongeren die hun performance talenten willen ontwikkelen’, vult Joost aan. ‘Nowhere is eigenlijk opgericht als tegenhanger van de jongerencentra. Het meeste geld ging vroeger altijd naar de probleemjeugd, terwijl die nog geen 10 procent van de jeugd vormt. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor talentontwikkeling gekomen.’

De meeste aanmeldingen krijgt Nowhere via-via binnen, en via social media. Met name via Instagram weten mensen uit heel Nederland Nowhere te vinden. Ik hoef dus geen oproep te doen voor nieuwe aanmeldingen, maar beide heren vertellen wel trots over de open avonden die elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd worden. Dan presenteren de deelnemers aan de workshops hun resultaten aan elkaar en aan het publiek. Dus ben je nieuwsgierig geworden naar de workshops van Nowhere, meld je aan bij Nowhere Presents. Op de eerstvolgende editie op 31 maart kun je tussen 18.00 en 21.30 uur de presentatie van heel uiteenlopende disciplines zien: radio, mode, songwriting, dans, dj, en drag make-up. Interessante avond gegarandeerd. Je krijgt er zelfs een gratis hapje en drankje bij.

Check www.nowhere.nl