Home Overzicht Phantoms hebben Antwerps feestje in de Jaap Edenhal

Phantoms hebben Antwerps feestje in de Jaap Edenhal

0

Afgelopen september speelden de Para-Tigers zich warm met ruime winst op het eerste team van de Amsterdam Tigers. Hun tweede wedstrijd in de Jaap Edenhal tegen de goed georganiseerde Antwerp Phantoms verliep een stuk moeizamer. Een van de redenen was een tekort aan spelers. Tel daar bij op dat Amsterdam het moest doen met een inval-goalie die eigenlijk nooit keept.

Tekst en foto Lewis Daniels

Sledgehockey of Para IJshockey is een vorm van ijshockey, maar dan op een prikslee. De meeste regels in het spel komen overeen met die van ijshockey.

De Nederlandse sledgehockeywereld heeft al lange tijd te kleine teams. Om drie jaar geleden een vriendschappelijke wedstrijd tussen  de Para-Tigers en het toenmalig BeNe League-team van Amsterdam door te laten gaan waren spelers uit Dordrecht nodig. ‘Geen Nederlandse ijshockeyclub heeft een compleet sledgehockeyteam’, vertelt Arnoud de Ruiter wiens zoon bij Amsterdam speelt. ‘We moeten altijd spelers van elkaar lenen en dat zie je ook vandaag terug op het ijs. De Phantoms zijn perfect op elkaar ingespeeld omdat ze samen trainen. Ons samengestelde team moet elkaar nog vinden.’

Dat Antwerpen de zaken goed op orde heeft, blijkt ook op het scorebord, dat in de eerste en tweede periode al oploopt naar 0-15. Vlak voor het tiende doel hebben de Tigers even een kans die resulteert in… een eigen goal.

In de derde fase houden de Amsterdammers beter stand tegen Antwerpen, dat er ruim tien minuten voor nodig heeft om het zestiende punt te maken. Even daarna volgt ook nummer zeventien. De wedstrijd krijgt vlak voor het eind een rauw randje als een Phanton en een Tiger het flink met elkaar aan de stok krijgen. Voor de rest van de avond hielden de Phantoms een Antwerps feestje in Amsterdam.

Ondanks het geringe aantal spelers heeft Tiger Jort Landheer nog steeds hoge ambities. ‘Over vier jaar wil ik met een Nederlands team debuteren bij de paralympische winterspelen in Italië. ‘Dat we nooit eerder meededen komt door het gebrek aan spelers. Erg jammer en eigenlijk onlogisch, want de sport is heel toegankelijk. Iedereen, al dan niet gehandicapt, kan para-ijshockey spelen.’