Home Overzicht Piano zwijgt. Muziekschip aan de Wittenburgergracht verkocht

Piano zwijgt. Muziekschip aan de Wittenburgergracht verkocht

0

Ivo Janssen, vermaard Bachvertolker, woonde en werkte in een bijzondere boot aan de Wittenburgergracht, tegenover de Oosterkerk. De concerten die hij daar gaf, werden altijd goed bezocht, maar hij heeft nu na zeven jaar zijn boot verkocht. Janssenbeton houdt op te bestaan.

Ivo Janssen (1963) moest noodgedwongen stoppen als concertpianist. De ziekte van Dupuytren (het bindweefsel tussen handen en vingers verhardt) begon hem steeds meer parten te spelen. Het was niet meer mogelijk om grote akkoorden te spelen.

De boot is een bijzonder object – niet alleen in makelaarstermen. Groot, robuust en herkenbaar. Een houten opbouw, zonnepanelen en sedum op het dak. In 1940 gebouwd als munitieboot van beton, omdat hout schaars was.

Wie er een keer een concert gezocht, vergeet de boot nooit meer. Een drijvende concertzaal met een grote vleugel, met de merkwaardige naam ‘Janssenbeton’.

Zelf verbouwde hij de oude munitieboot om tot muziekzaal. Dat betekende handmatig heel veel beton weghakken. Ruim tien jaar woonde en werkte Janssen op de boot. Hij zou er meer dan honderd concerten geven; evenveel keren speelde hij in het Concertgebouw, als een van de betere Bach-vertolkers van ons land en van zijn generatie.

Op 1 september 2021 is Janssenbeton na ruim zeven jaar opgehouden te bestaan. Concerten zullen er niet meer plaatsvinden. Maar het is niet uitgesloten dat Yvo Janssen een nieuwe concertlocatie start.

Check www.voidclassics.com