Home Overzicht Piet Heintunnel vanaf 25 juni vijftien maanden dicht voor onderhoud

Piet Heintunnel vanaf 25 juni vijftien maanden dicht voor onderhoud

0

De Piet Heintunnel gaat van 25 juni tot en met uiterlijk 30 september volgend jaar dicht voor al het verkeer. Alleen tram 26 kan gebruik maken van de tunnel. Het is een ingrijpende operatie die overlast gaat veroorzaken. Het advies is een reisalternatief te kiezen, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de fiets of een deelscooter. 

De Piet Heintunnel, opengesteld in 1997, is na bijna 25 jaar toe aan renovatie. Daarnaast moet ook deze tunnel voldoen aan nieuwe wetgeving. Tegelijk is groot onderhoud nodig aan de technische installaties in de tunnels. Het is een ingrijpende operatie die overlast gaat veroorzaken. Het advies is een reisalternatief te kiezen, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de

De technische installaties van de tunnel zijn sterk verouderd en worden vervangen. Onder meer de vluchtwegen, waterafvoer, brandmeldinstallaties, opritten en camerasystemen worden aangepakt. Ook krijgt de tunnel een nieuwe bediening en besturing, die moet worden geïnstalleerd en getest.

Naast twee tunnelbuizen voor het wegverkeer heeft de tunnel ook een tunnelbuis voor de tram. De installaties van alle tunnelbuizen zijn met elkaar verbonden. Om tram 26 tijdens de renovatie te kunnen laten rijden, moeten de installaties worden aangepast en komt er een veilige vluchtroute voor tramreizigers. Alles bij elkaar maakt dat er een periode van 15 maanden nodig is voor de totale renovatie van de tunnel.

Voor de renovatie van deze tunnel was 88,5 miljoen euro beschikbaar. Maar in juni 2019 meldde verkeerswethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad dat daar nog eens 31 miljoen euro bij komt.

Tram 26 blijft rijden

Op een aantal weekenden na blijft tram 26 tijdens de werkzaamheden rijden. Tram 26 rijdt niet op zaterdag 10 juli en zondag 11 juli. Dan zet GVB-pendelbus 76 in. Deze stopt bij alle tramhaltes en bij een extra halte bij het Rietlandpark. Omdat de tunnel dicht is, rijdt de bus een alternatieve route via de Amsterdamsebrug, Zeeburgerdijk en Panamalaan naar de Piet Heinkade en vervolgt dan de gebruikelijke route.

Wegverkeer moet omrijden

Wegverkeer kan omrijden via de IJtunnel (S116) of de Gooiseweg/Wibautstraat (S112). Je kunt de reis het beste plannen met routeplanners Google Maps, Waze of Flitsmeister. Deze routeplanners beschikken over de juiste informatie en kunnen voor u de snelste route plannen.

Bron gemeente Amsterdam.