Home Overzicht Plannen ontwikkeling rond Muiderpoortstation van de baan

Plannen ontwikkeling rond Muiderpoortstation van de baan

0

De bewoners van Tuinwijck kunnen opgelucht ademhalen. De plannen voor de ontwikkeling rond het Muiderpoortstation en omgeving zijn voorlopig van de baan. Er is geen geld meer voor het project omdat de hersteloperatie van de kademuren en bruggen in Amsterdam alle prioriteit heeft en een kostbare activiteit is. De bewoners waren bijzonder kritisch over de plannen.

De gemeente stopt met het maken van een gebiedsvisie maar wil wel samen met ProRail, GVB, Vervoerregio en NS een aantal knelpunten op het station en directe omgeving aanpakken.
Het stoppen met het opstellen van een gebiedsvisie sluit aan bij het signaal dat door de buurt op verschillende bijeenkomsten is afgegeven. De buurt staat kritisch tegenover een grootschalige ontwikkeling.

Wel zal de gemeente met meerdere vervoersaanbieders een aantal knelpunten op het station en in de omgeving aanpakken. Ook zal het stadsbestuur met deze partijen bekijken welke maatregelen op de lange termijn wenselijk zijn in de omgeving van het Muiderpoortstation. Woningcorporatie Ymere zal huurders informeren over de plannen met de woningen van de corporatie.

De gemeente startte begin 2018 met een zogeheten gebiedsvisie, waarbij plannen voor de gebiedsontwikkeling moeten worden gemaakt. Het opstellen van deze gebiedsvisie wordt nu gestopt. Als het aan het stadsbestuur ligt, zullen er in de nabije toekomst ook geen grootschalige ontwikkelingen plaatsvinden in Tuinwijck.
De omgeving van het Muiderpoortstation en Tuinwijck is al lange tijd onderwerp van het maken van plannen geweest. Eerder speelde de de bouw van een lang hotel van vier lagen langs het spoor achter de bestaande monumentale gebouwen op het Oosterspoorplein. De gevel zou een groene uitstraling met bomen krijgen en voor het dak was gekozen voor semi-openbare tuinen. Onderdeel van dit project was ook de aanpassing van het station en de tunnels. Op het plein voor het station was een terras bedacht.

Bewoners van Tuinwijck zagen dat alles niet zitten en lieten dan ook tijdens verschillende bijeenkomsten van zich horen. Zij willen eigenlijk geen verandering in de buurt en verwachten overlast door toeristen. Een Oosterspoorplein met een terras dat een aanzuigende werking heeft en de bouw van het hotel dat lange tijd de rust in de kleine wijk tussen twee sporen verstoort. Dat zal nu dan ook niet gebeuren.