Home Magazine 1018 Plantage Dok viert vijfentwintigjarig bestaan

Plantage Dok viert vijfentwintigjarig bestaan

0

Op zaterdag 16 december viert broedplaats Plantage Dok haar vijfde lustrum met een open dag, een diner en een groot feest. Daarmee wordt in herinnering geroepen dat in de gelijknamige laan tegenover Artis in 1998 een leegstaand kerkgebouw werd gekraakt. De krakers vormden een gemeenschap ‘waar kunst, cultuur, sociaal wonen, activisme en ambachten in een bruisend geheel samenkomen’.

In 2000 kon het gebouw voor één gulden van de gemeente in erfpacht worden verkregen op voorwaarde dat er werkplaatsen en woonruimtes zouden komen voor professionele kunstenaars en voor maatschappelijke of creatieve ondernemers.

Plantage Dok is in de voorbije 25 jaar ‘het trotse thuis geweest van talloze tentoonstellingen en theaterproducties. Ook zijn veel Dokkers betrokken bij kunst op alle fronten van vernieuwing. Veel werk is sociaal begaan en gaat hand in hand met activisme op tal van thema’s, van mensenrechten tot duurzame landbouw. De Anarchistische Boekenbeurs van Amsterdam vindt hier al jaren elke herfst plaats en is uitgegroeid tot het grootste activisti sche evenement van Nederland.’

De lustrumviering start ’s middags, als van 12.00 tot 17.00 uur alle ateliers open zijn. Om 18.00 uur verzorgen de in-house chefs van Taste Before You Waste een diner, waarna een feest met performances en muziek losbarst dat diep in de nacht doorgaat. De entree is op donatie-basis. Meer weten? Kijk op www.plantagedok.nl.

RSVP voor entree: www.plantagedok25jaar.eventbrite.com.