De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons . De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia waaronder op 2 december theater Vrijburcht.

Vettai, opgericht in maart 2019, is een innovatief jazztrio met Thijmen Schoute op toetsen, Florean Kruijswijk Jansen op basgitaar en Eva Korse op drums. Ze brengen een verrassende mix van muzikale invloeden en hechten veel waarde aan artistieke vernieuwing. De composities worden vaak opgebouwd vanuit een symfonische structuur, met heldere contrasten tussen de delen. Het trio haalt bovendien inspiratie uit een breed scala aan muziekstijlen als hiphop, funk, soul, gospel, Braziliaanse en klassieke muziek. Wat ook opvalt, is de invloed die je hoort uit de typische game- en animé-soundtracks afkomstig uit Japan.

Muziek kan volgens Zettai gepresenteerd worden op vele verschillende manieren. Met hun nieuwste projecten Fight Your Inner Demons en Dreams I Have onderscheidt Zettai zich door het gebruik van virtual reality en gaming.

Fight Your Inner Demons bestaat uit acht nummers, met bijbehorende virtuele ruimtes die naadloos in elkaar overlopen bij het wisselen van de muziekstukken. In plaats van simpelweg mee te spelen met vooraf opgenomen video’s, maakt het trio een live VR-ervaring waarbij een mimespeler (Pleuni Veen) interactief met de band optreedt. Het publiek zit midden in de actie. Wat de mimespeler ziet in haar VR-bril, ziet het publiek ook op een groot projectiescherm en kruipt als het ware in het hoofd van de performer. Aan ieder van de acht stukken ligt een verhaal of demon ten grondslag; verhalen over hoe je te verhouden tot tradities, of tot het wonen in een buurt vol sociale problemen.