‘Gezellig! Fijn dat dit georganiseerd wordt.’ Een drietal dames zijn er heel duidelijk over. Glunderend zitten ze buiten aan de koffie, aan een kleurrijk geschilderd tafeltje van restaurant Elixer. Omgeven door groen, met plantjes die ze zelf net hebben gekregen en gekocht op de groenmarkt, ook in de Batjanstraat. ‘En goed ook dat de mensen die achter de kraampjes staan verstand hebben van planten.’

Henny Reubsaet | Foto’s Nancy Siesling | EyeNancy Fotografie

De dames blijken buurvrouwen te zijn die net getuinierd hebben in hun gezamenlijke binnentuin. Meestal drinken ze elke zondagochtend daar ook samen koffie, maar nu er vandaag, 2 juni, een groenmarkt te bezoeken was in de buurt, hebben ze besloten om eerst even naar de markt te gaan. Duidelijk een goede beslissing.

‘Voor onze binnentuin wilden we een aantal plantjes hebben die goed gedijen in de schaduw. Op foto’s die op de tafel lagen kon je zo al zien welke daar geschikt voor zijn. Mochten we zo meenemen van de gemeente. En dan konden we bij een ander kraampje nog gratis kruidenplantjes meenemen ook. Nou, daar hebben we ook van geprofiteerd natuurlijk.’

Ze zijn niet de enigen die blij naar huis gaan. De markt wordt druk bezocht deze middag. Er zijn zestien kraampjes te bezoeken. Het valt op dat er veel initiatieven uit de buurt te vinden zijn die plantjes en/of andere natuurproducten aanbieden. Ik ontmoet actieve tuinders van Anna’s Tuin en Ruigte, te vinden op het Science Park, en vrijwilligers van Oost-Indisch Groen, een buurttuin bij het Flevopark. Er is een helpdesk te vinden die je bij kan staan als je een geveltuin wilt aanleggen.

De weggeefwinkel die wekelijks open is in Vonk, op het Ambonplein, is present met een team van krachtmoeders die zich daarvoor inzetten. Jeugdland heeft naast potjes zelfgemaakte jam en siroop een maquette op hun tafeltje gezet, van de nieuwe boerderij die er gebouwd wordt met strobalen en andere natuurlijke materialen. Je kunt een tas kopen van Jacque of een biologische plant van Maison Mien, en zeepjes van de Zeepfabriek, ook uit Oost.

Naast de variëteit aan kraampjes zijn er zes tafels waar een workshop gehouden wordt. Kinderen maken juwelen, worden geschminkt of krijgen een mooi patroon met henna op hun handen geschilderd. Een dame bakt pannenkoeken met vlierbloesem en de schaaktafel van de zoon van Mustapha Eljarmouni is continue bezet. En, niet te vergeten, het geheel wordt de hele dag door opgeluisterd met gezellige muziek van muzikanten uit de buurt.

De zon die af en toe tevoorschijn komt, is getuige van een levendig buurtfestijn waar opvallend veel mensen elkaar groeten. De Indische Buurt is een buurt waar mensen elkaar nog kennen, lijkt het. Dat komt vast ook door de vele (groene) buurtinitiatieven die er zijn. Het kan niet anders of het groene buurtplan van restaurant Elixer, dat vandaag gepresenteerd wordt, zal in vruchtbare aarde vallen. Zo’n markt zou je wel iedere week in de buurt willen hebben.