De komende zomer reizen we weer stad en land af om interessante musea, kerken of mooie tuinen te bezoeken. Maar als je een van de tien beste tuinen in Europa wilt zien, dan hoef je niet ver weg. Volgens de Britse krant de Guardian ga je dan naar ‘Darwin’s Flower Garden’ in de Watergraafsmeer. Om precies te zijn bij het Darwinplantsoen.

‘Spectaculaire bloemenborders, gesterkt door een weelderige diversiteit aan vaste planten, komen zelden voor in de openbare omgeving’, schrijft de krant enthousiast. De bloementuin is onderdeel van het grotere Darwinplantsoen, dat eigenlijk een park is. Een bijzonderheid: de bloemtuin wordt onderhouden door vrijwilligers. En dat zijn er ongeveer veertig.

Het bredere park waarin het Darwinplantsoen in de jaren vijftig werd ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitect Hans Warnau, is een voorbeeld van de vooruitstrevende benadering van het naoorlogse stadsontwerp waar Warnau bekend om stond: een stuk functioneel en toch prachtig gemeentelijk groen in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

Een bezoekje aan ‘Darwin ’s Flower Garden’ is zeker de moeite waard. De Bloementuin is open van maart tot en met november. Vrijwilligers die op loopafstand wonen openen en sluiten de hekken. De tuin wordt onderhouden door ongeveer veertig vrijwilligers.

Als je de bloementuin van Darwin hebt bezocht kun je altijd nog op zoek naar de andere mooie tuinen in Verona, Athene, Latour-Marliac, Barcelona, Gambarogne, Praag, Gotenburg, Sintra en Heidelberg.

Kijk voor
de andere tuinen in Europa in The Gardian
en voor de bloementuin naar Park Darwin, een geheim pareltje