Home Overzicht Platenlabel uit Oost ‘Wap Shoo Wap’ ziet meer belangstelling voor punk

Platenlabel uit Oost ‘Wap Shoo Wap’ ziet meer belangstelling voor punk

0

Voor de betere punk en rock ’n roll muziek moet je bij Wap Shoo Wap zijn, het platenlabel uit Amsterdam-Oost. Het afgelopen jaar hadden ze veel succes met The Covids, maar ook in andere opzichten verliep 2023 positief en succesvol. Muziekspecialist van oost-online Oscar Smit liet zich bijpraten door labelbaas Gillian Profundo P.

Een paar weken geleden kwam de tiende Wap Shoo Wap release uit: een vinylsingle van de obscure Amerikaanse sixties garage-punkband The Savages. Het label heeft in bijna twee jaar tijd negen singles en een album uitgebracht. Die langspeler was van het Amsterdamse punkkwartet The Covids, verreweg de meest succesvolle en bekendste act van het label. Van de plaat is inmiddels een tweede persing uitgebracht.

Feest in de Cruise Inn met The Covids

Ook deed de groep een uitgebreide tour door Spanje en Frankrijk. Van alle Wap Shoo Wap-singles zijn de eerste vier releases inmiddels helemaal uitverkocht. Ook sold out waren de meeste Wap Shoo Wap-avonden die her en der door het jaar heen, vooral in Amsterdam, plaatsvonden. ‘We zijn al een aantal jaren bezig met het organiseren van avonden, maar het is nog nooit voorgekomen dat we zoveel uitverkochte zalen hadden als dit jaar’, aldus Profundo P. ‘Zo was het afgelopen maand bij ons feest in de Cruise Inn met The Covids, ook stampvol. We merken echt dat punk tegenwoordig meer bezoekers trekt en dan vooral een jong en divers publiek.’

Voor 2024 zit Wap Shoo Wap vol met plannen. Op 21 januari doen ze mee met een speciale editie van het Jurvest in Paradiso, een feest rond Maloe Melo- uitbater Jur Scherpenzeel, dat dit jaar ‘Newjursparty’ is gedoopt. In februari zal het debuutalbum van The Mocks uit Nieuw-Vennep verschijnen, vol met hedendaags (neder)beatmuziek. Dat wordt op 7 maart in Paradiso gepresenteerd waarna de band op een clubtour door Nederland gaat. Iets later verschijnt een nieuwe single van The Covids, die in de lente op een lange Europese tour gaan.

Een bijzonder project is de plaat die gaat uitkomen van Tony Slug. Hij is op 7 oktober jl op 60-jarige leeftijd overleden. Zijn faam als Amsterdams punkicoon reikte tot in Amerika. In Nederland zat hij in punkbands als The Nitwitz, BGK en Loveslug. Hij was de laatste jaren bezig met het opnemen van een album met internationale gastmuzikanten zoals Jello Biafra (Dead Kennedys) of Nicke Andersson (The Hellacopters). Deze plaat, ‘The Tony Slug Experience’ gaat in de loop van 2024 uitkomen.

Tot zover de plannen voor 2024. Eerst nog een knalfeest om het jaar mee af te sluiten. Op 21 december is in Meloe Malo de kersteditie van Wap Shoo Wap met als speciale gast de Spaanse cult-DJ Turista Bang Bang.

Labelbaas Profundo P. is ook gitarist. Hij speelt in The Phantom Four en had nog een kleine primeur voor oost-online. Sinds kort is deze legendarische band weer bij elkaar, na een stilte van een kleine vier jaar en zijn ze druk aan het repeteren voor een nieuw repertoire. The Phantom Four is het project van gitarist Phantom Frank, vroeger van surfband The Treble Spankers. Ze hopen halverwege 2024 klaar te zijn om live te gaan spelen.

Check wapshoowaprecords.bigcartel.com
Lees ook Één jaar Wap Shoo Wap Records