Home Lezen en schrijven Poëzie is niet moeilijk

Poëzie is niet moeilijk

0

Dit jaar is ‘Samen’ het thema van de landelijke Poëzieweek. Dat sluit toevallig mooi aan bij ‘The Hill We Climb’, het gedicht dat Amanda Gorman voordroeg tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. Zij laat zien dat poëzie helemaal niet stoffig, moeilijk en alleen iets voor oudere mensen is, want Amanda is nog maar 22 jaar. 

Anna ten Bruggencate

Amanda Gorman schrijft gedichten waarin actuele zaken als onderdrukking, feminisme, discriminatie, aan de orde komen. Ook Nederlandse dichters zijn geëngageerd in hun onderwerpen en presenteren hun werk op festivals of openbare plekken zoals ‘Poëzie op de stoep’ in Amsterdam.

When day comes, we step out of the shade aflame and unafraid. The new dawn blooms as we free it. For there is always light. If only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be it.

Amanda Gorman, “The Hill We Climb”

De Poëzieweek van de Oba neemt je mee in het (leren) lezen van gedichten.
28 januari tot en met 3 februari

Poëzie leren lezen
Poëzie is ‘Een spannend spel tussen woord en ritme’ staat er op de website van de Oba Poëzieweek. Vijf tips leren dat poëzie lezen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En om de lezer op gang te helpen, biedt de website suggesties om gedichten te lezen in de categorieën Toegankelijke poëzie en Poëzie voor kinderen (want poëzie is natuurlijk niet alleen voor volwassenen). Ook staan hier de dichtbundels van winnaars van De Grote Poëzieprijs; die won Vrouwkje Tuinman in 2020 met haar dichtbundel ‘Lijfrente’.

Max, redacteur van de Oba en beeldend kunstenaar, vertelt welke zeven dichtbundels hij het beste vindt en waarom. Zoals de gedichten van taalvirtuoos en Stadsdichter (van 2012 tot 2014) Menno Wigman.

Toegankelijke poëzie.

Vanuit huis
Alle genoemde titels zijn te leen bij de buurtbibliotheek of in de centrale vestiging aan het Oosterdok. Een lidmaatschap van de bibliotheek geeft toegang tot dichtbundels in de vorm van een e-book. Zo zijn ook klassiekers van Remco Campert, Vasalis en Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska online te lezen.

Op zaterdag 31 januari is de jonge, in 2019 benoemde Stadsdichter Gershwin Bonevacia gastheer van The Poetry Night Amsterdam. Via livestream bij te wonen vanaf 15.00 uur.

Check Oba Poëzieweek