Home Overzicht Politie haalt rennende demonstranten onderuit tijdens bezoek Macron aan UvA

Politie haalt rennende demonstranten onderuit tijdens bezoek Macron aan UvA

0

Het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron en koning Willem-Alexander aan de bètafaculteit in het Amsterdam Science Park woensdagmiddag is verstoord door twee demonstranten. Ze renden op de Franse president af en riepen leuzen. De politie tackelde het tweetal en hield ze aan voor verstoring van de openbare orde en bedreiging.

Lewis Daniels

Vlak nadat burgemeester Femke Halsema president Macron bij aankomst in het Sciencepark de hand schudde, kwamen een man en een vrouw vanaf de zijkant aanstormen. Ze zongen het Franse protestlied ‘On est là’ (Wij zijn er), dat protestbeweging de gele hesjes in Frankrijk vaak als protest tegen Macron zingt. De vrouw werd snel overmeesterd. Volgens getuigen werkten zes beveiligers de man tegen de grond en bleef die nog enige tijd zingen, waarop een beveiliger een hand voor zijn mond hield.

De Franse president brengt met zijn vrouw een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. Op de Quantum Information Lab van de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werken Nederland en Frankrijk samen aan quantumtechnologie, halfgeleiders en fotonica.

Na de aanhouding van de twee betogers vervolgden de koning en de president hun bezoek. De rest van het programma is ongewijzigd, zo gaan de president en Willem-Alexander ook nog naar de tentoonstelling van Vermeer in het Rijksmuseum. De RVD doet geen mededelingen over eventuele extra veiligheidsmaatregelen.

Koningin Máxima bracht de dag door met Macrons echtgenote Brigitte. Zij bezochten een inloopvoorziening van stichting MIND Us, die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren en waar Máxima erevoorzitter van is. Vanavond voegen ze zich in het Rijksmuseum bij hun echtgenoten.

In Den Haag kwam het gisteren ook tot ongeregeldheden. Vlak voordat Macron een toespraak in concertzaal Amare hield, droegen beveiligers een man over aan de politie wegens ‘mogelijke wanordelijkheden en het overtreden van de APV door het gebruik van alcohol’. De man kwam dezelfde avond vrij met een proces-verbaal. Later werden nog drie betogers het gebouw uitgezet toen Macron zijn toespraak begon. Zij hingen spandoeken op en noemden Macron de ‘president van geweld en hypocrisie’. Zij doelden hiermee op de aanhoudende demonstraties in Frankrijk als gevolg van de omstreden pensioenwet. Overal in het land wordt al weken gestaakt.

Macron ligt onder vuur omdat hij tegen de zin van het parlement omstreden pensioenhervormingen invoert. Terwijl de president benadrukt democratisch te zijn gekozen wordt hem verweten dat hij met zijn ingrijpen ondemocratisch handelt.

Foto Koen Blaauw