Home Overzicht Poppentheater Koos Kneus start weer na de zomervakantie!

Poppentheater Koos Kneus start weer na de zomervakantie!

0

‘Het is echt hartverwarmend, zoveel aanmoedigingen ik ontvangen heb van ouders na de eerste aankondiging dat we doorgaan met ons theater! Fijn en moedig dat u doorgaat, hoor ik dan, er zijn in Amsterdam al zo weinig plekken met poppenkast voor de kleintjes!’ Aan het woord is Ina Kok, de vrouw van de vorig jaar augustus overleden poppenspeler Dick van Schaik, alias Koos Kneus. Ina en de kinderen hebben besloten het poppentheater voort te zetten.

Martien van Oorsouw

Het bericht van zijn dood ging als een lopend vuurtje door Amsterdam en zelfs Nederland. Door de lockdown waren er veel beperkingen, maar toch hebben honderden mensen in defilé vorm afscheid van hem genomen in de Hofkerk en hem, lopend in een lange stoet over de Middenweg, begeleid naar De Nieuwe Ooster begraafplaats. Met zijn onvervalste Amsterdamse poppenkastvoorstellingen, eerst in de Commelinstraat, daarna aan het Iepenplein, heeft hij jarenlang heel wat kinderen, maar ook hun ouders en opa’s en oma’s aan het lachen gemaakt.

Het goede nieuws is dus, dat Ina en de kinderen hebben besloten het poppentheater voort te zetten. ‘Het was Dicks wens dat we doorgingen.’ In de toekomst gaan ze met gastspelers werken. ‘In oktober 2020 hadden we een overleg met Emily en Maaike, onze trouwe schminkers. En ook Rob, een vroegere schminker die erbij was, drong aan op doorgaan.’ Frans en Anne-Rieke, de kinderen, zijn nu meer betrokken bij het theater. Ina deed al de publiciteit rond de voorstellingen, nu is ze ook zakelijk leider.

‘De meeste poppenspelers hebben wel poppen, maar geen eigen plek om te spelen, wij hebben die luxe wél. En in de loop der jaren hebben we natuurlijk een groot netwerk opgebouwd. We willen ons theater daarom ook ontwikkelen tot een podium voor (beginnende) poppenspelers. We hebben zelfs iemand gevonden die met de poppen van Dick gaat spelen.’ Alles is mogelijk voor de gastspelers. ‘Als iemand uit zijn koffer wil spelen, kan dat ook.’

Belangrijk is dat de huiselijke sfeer van het theater bewaard blijft en natuurlijk de service waar het theater om bekend stond: kinderen prachtig schminken en hen gebruik laten maken van een vol rek met verkleedkleren.

Aan de muur hangen schilderijen van Dick, tot een paar dagen voor zijn dood heeft hij nog kleurrijke tekeningen gemaakt. ‘Die gaan we nog ophangen.’ Ina onderzoekt ook andere mogelijkheden om de ruimte doordeweeks ‘s avonds te verhuren als vergaderruimte voor bijvoorbeeld VvE’s. Op vrijdag en zaterdag 10 en 11 september komt er een fototentoonstelling over de roerige jaren 60 in Oost.

In september start Poppentheater Koos Kneus nieuwe stijl. De voorstellingen zijn op zondagmorgen en op zondag- en woensdagmiddag. Er zijn ook speciale peutervoorstellingen. De privé-kinderfeestjes zijn weer mogelijk buiten de openingstijden, in de regel op zaterdag.

‘We hebben wel wat hoog te houden natuurlijk, de voorstellingen moeten van goede kwaliteit zijn. We hebben er vertrouwen in, de mensen zijn ons heel goedgezind en dat motiveert ons om door te gaan.’

Check kooskneus