Home Dwars nieuws Telefoonfraude | Nooit naar onbekende nummers terugbellen

Telefoonfraude | Nooit naar onbekende nummers terugbellen

0

Hoi mam, ik heb een nieuwe mobieltje gekocht, mijn oude toestel laadde niet goed meer op. Ik heb een nieuw telefoonnummer, op mijn oude nummer werd ik vaak lastig gevallen. Wil je het oude nummer verwijderen?

Maria Zeestraten

De volgende dag krijgt moeder een appje van haar kind dat deze een probleempje heeft. Op het nieuwe toestel werkt de bankapp nog niet. Hij/zij moet met spoed een betaling doen van 900,- euro. ‘Als ik dit niet voor 14.00 uur doe, gaat het naar een incassobureau en dan komen er extra kosten bij, ik betaal het terug zodra mijn bankapp is geregeld.’ Op de vraag van moeder ‘kun je me niet even bellen?’ kreeg ze het antwoord ‘Dat kan even niet want ik zit in een vergadering’.

De appjes komen vaak overtuigend over alsof dit inderdaad je kind is die in nood verkeerd. Soms zit er zelfs een foto van de persoon bij.

TRAP HIER NIET IN. Bel rustig naar het oude nummer van uw kind. Probeer hem of haar te spreken te krijgen. Maak nooit geld over op basis van alleen een WhatsApp-berichtje. Probeer altijd eerst te bellen of vraag om een gesproken berichtje. Zo kunt u de stem controleren.

Oplichters versturen ook wel eens een valse sms of email namens een bank, zorgverzekeraar of bijvoorbeeld een energieleverancier. Vaak staat er in de SMS / e-mail dat u iets moet betalen en direct actie moet nemen. Gooi deze sms en de email weg. Als u twijfelt, bel dan de bank, verzekeraar of andere afzender op. Gebruik hiervoor niet het telefoonnummer uit de sms of het emailbericht, maar zoek zelf het telefoonnummer op bijvoorbeeld de brieven die u van die organisatie krijgt. Bij de e-mail moet u nooit op de link in de e-mail klikken, de kans bestaat dat uw computer wordt gehackt en u niet meer bij uw bestanden kan komen zonder losgeld te betalen.

Nummers onbekend
Een onbekend nummer hoeft niet verdacht te zijn, maar het kan wel. Krijgt u een telefoontje van de ‘bank’ of van een ‘helpdesk’ om u te helpen tegen fraude, dan is het altijd oplichting. Banken en helpdesks bellen niet en vragen zeker niet om inlogcodes of wachtwoorden. Twijfelt u aan de echtheid, zoek dan het telefoonnummer van de bank op en controleer of de bank echt heeft gebeld. Gebruik niet het telefoonnummer van de beller, want dat kan vals zijn. Het is het beste om een onbekend nummer niet terug te bellen als u een oproep heeft gemist. Als het serieus is, wordt u nog wel een keer gebeld.

Wordt u gebeld door een buitenlands nummer en wordt de verbinding vrijwel meteen verbroken? Bel dan niet terug. Dit kan een truc zijn van buitenlandse oplichters. Zij willen dat u terugbelt en koppelen u dan aan een duur nummer. Soms hoort u na het bellen een toon waardoor u denkt dat u in de wacht staat. In werkelijkheid is er al verbinding en gaat de teller meteen lopen. Het advies is simpel, bel nooit terug naar onbekende nummers uit het buitenland.