Home Kunst Portretschilders laten zien wat zijn kunnen op de Portretbiënnale

Portretschilders laten zien wat zijn kunnen op de Portretbiënnale

0

Met een uitgebreide expositie laat het Nederlands Portretschap in Loods 6 zien hoe hoog de kwaliteit van de portretschilderkunst nog steeds is. Op zaterdag 14 mei opent dragqueen Dusty Gersanowitz om 16.00 uur deze Portretbiënnale.

De komende tentoonstelling is extra bijzonder. Deze biedt niet alleen werken van de eigen leden, maar ook die van maar liefst veertien gerenommeerde gastexposanten uit binnen- en buitenland. Het is een mooie gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe hoog de kwaliteit van de portretschilderkunst nog steeds is.

Het Nederlands Portretschap, een groep kunstenaars voor wie het portret een belangrijk onderdeel van hun oeuvre uitmaakt, bestaat inmiddels 45 jaar. In de rijke historie zijn portretten geschilderd van burgemeesters, bankdirecteuren, museumdirecteuren, artiesten, schrijvers en professoren, maar ook van geliefden, ouders, kinderen en zelfs huisdieren.

De deelnemende kunstenaars beperken zich echter niet uitsluitend tot het portret, ze onderscheiden zich juist van elkaar door de diversiteit van hun overige werk, maar hun overeenkomst is dat ze ieder een eigen opvatting over het portretgenre ontwikkeld hebben.

De een zal bijvoorbeeld het traditionele torsoportret-tegen-een-neutrale- achtergrond beogen, een ander zal de geportretteerde in zijn eigen omgeving en met zijn eigen attributen willen weergeven. Of, bij de beeldhouwers, de kleur van het bewerkte materiaal gebruiken of dit juist beschilderen.

Door de verschillende leden zijn prestigieuze prijzen gewonnen; tweemaal de Prix de Rome, tweemaal de Royal Talens Painting Award, tweemaal de Eerste Nederlandse Portretprijs, een Buning Brengers Prijs en een prijs van het Instltut de France. Alle leden laten op hun cv een imposante lijst van exposities zien.

De Portretbiënnale 2022 van 14 tot 22 mei loods 6.