Home Dwars nieuws Prachtig en krachtig oud

Prachtig en krachtig oud

0
Habiba Bouanan van Prachtvrouw laat de traditionele bruidssluier zien.

Stichting Prachtvrouw en het Odensehuis bundelen hun krachten en organiseren bijzondere ontmoetingen voor de buurtgenoten op leeftijd in Oost.

Annette Wiese

Stichting Prachtvrouw speelt een sleutelrol bij de bestrijding van eenzaamheid en armoede. Zij is vooral actief onder de eerste generatie Marokkaanse migrantenvrouwen. Het Odensehuis richt zich met een dementievriendelijke aanpak op het activeren van ouderen met een lichte vorm van dementie en hun naaste omgeving. In Zuid en Zuid-Oost worden dergelijke Odensehuizen bij wijze van een warme en knusse huiskamer al druk bezocht. Hiervoor is geen indicatie nodig.

Bewegen, zingen, verhalen, zintuigen prikkelen en gezellig samen eten

Bijzondere ontmoetingen

De beide organisaties willen samen ook in Oost een dementievriendelijke ontmoetingsruimte opzetten. Op 16 november was de eerste aftrap voor bijeenkomsten rond het thema ‘Prachtig en Krachtig oud worden’ op de locatie van Stichting Prachtvrouw op de Dappermarkt. Deze bijzondere ontmoetingen bieden bewegen, zingen, verhalen vertellen, het prikkelen van de zintuigen, nieuwe dingen aanleren en gezellig samen eten.

Feest van herkenning

Herinneringen worden op de eerste bijeenkomst opgehaald aan de hand van voorwerpen. Een voorbeeld was de bruidssluier, die druk werd besproken. Die wordt goed zichtbaar met bloemen versierd buitenshuis opgehangen, zodat de buurt weet dat er een bruiloft aanstaande is. Het wachten is dan niet op een schriftelijke uitnodiging, iedereen is welkom.

Michelle van Iersel gebruikt oude voorwerpen om herinneringen op te roepen.

Ook werd de tajineschotel getoond. De tongen kwamen echt los en er werd verteld hoe een nieuwe tajineschotel niet zonder traditie in gebruik wordt genomen. Het intrekken van de geuren van oliën, uien en andere geurige kruiden is de eerste vuurdoop. De nieuwe schotel gaat dan naar oma voor de inwijding in de Marokkaanse keuken en de oude schotel naar de jongere generatie. Hoe ouder hoe beter is ook hier van toepassing.

Het was voor velen een feest van herkenning met muziek, dans en beweging, lekkernijen en informatie over dementie. De volgende bijeenkomsten zijn op woensdag 14 december en woensdag 18 januari van 10.30 tot 14.30. Op het Dapperplein 84.