Precies vijftig jaar geleden werd in, zoals het toen heette, het Polderweggebied de Sporthal Oost geopend. Dat was op 20 april 1974. Deze eerste ronde sporthal van Nederland was gebouwd op het fundament van de gashouder van de Ooster gasfabriek.

Na de vondst van het aardgas in Groningen verloor de gashouder zijn functie, zodat die ruimte opnieuw kon worden ingericht. Bij de beslissing door het Gemeentelijk Energiebedrijf om over te schakelen van stadsgas op aardgas zou de oude gashouder worden gesloopt. Daarbij kon men niet vermoeden dat op de funderingen van de gashouder in Oost een sporthal zou verschijnen.

Architect Mart Kamerling ontwierp deze ronde sporthal. De hal bestond uit drie delen: een begane grondverdieping, die bestemd zal zijn voor de kleine zaalsporten zoals tafeltennis en biljarten, een verdieping voor de grote zaalsporten, volleybal en basketbal, en tenslotte een verdieping met tribunes, ventilatiekamer en een vergaderkamer.

De opening was in aanwezigheid van de legendarische CPN-wethouder Harry Verheij. Als dank voor zijn werk werd in 1978 de Sporthal Oost, een saaie naam voor een bijzonder gebouw, vernoemd naar Verheij. Daarmee werd hij onderscheiden voor zijn werk voor Amsterdam. Hij was de eerste twintig jaar gemeenteraadslid en daarna nog twaalf jaar als wethouder. En daar was de naamgever heel blij mee, omdat die hal, zoals hij zei, ‘aan m’n hart gebakken’ was.

In 2008 werd de Wethouder Verweij Sporthal afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe wijk en winkelcentrum Oostpoort. De exploitatie van het ronde gebouw was niet sluitend te krijgen en de stookkosten waren hoog. Een jaar eerder had Verheij nog wel de eerste steen gelegd voor de nieuwe sporthal aan de Polderweg, die naar hem was vernoemd.

Op de begane grond van de nieuwe Wethouder Verweij Sporthal zijn een kantine, kantoren, een multifunctionele ruimte en een gymzaal te vinden. Een brede trap leidt naar een grote sportzaal, met bijbehorende opslag- en kleedruimtes. Overdag is de sporthal vooral in gebruik voor de scholieren uit de buurt en daarom is de grote sporthal met schuifbare wanden in drie kleinere gymzalen op te delen. ‘s Avonds en in de weekenden wordt de sporthal intensief gebruikt door amateursporters.