Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Prinses Beatrix opent officieel nieuwe Flevohuis

Oud Nieuws | Prinses Beatrix opent officieel nieuwe Flevohuis

0

OUD NIEUWS | 26 april 1972 Prinses Beatrix opent officieel het nieuwe Flevohuis aan de Kramatweg, het grootste bejaardentehuis van Nederland. Dit verzorgingshuis moet de bestaande instelling (uit 1782) aan de Roeterstraat vervangen en ruimte bieden aan 600 bejaarden. Kosten van het project, dat er op gericht is om de bewoners zoveel mogelijk zelfstandigheid te bieden, worden op 24 miljoen geraamd.

In april 1968 wordt de eerste paal geslagen. In de bouwperiode wordt door de Gemeentelijke Dienst voor Bejaardenverzorging druk personeel geworven en in december 1971 is het dan zover: de grootschalige verhuizing van bejaarden van de Roeterstraat naar wat nu het Kramatplatsoen heet. Het is een operatie die een uiterst zorgvuldige voorbereiding kent. Op 8 december verhuizen alle patiënten van de verpleegafdeling en de dag daarop alle overige patiënten.

Voor de nieuwe patiënten heeft de Gemeentelijke Dienst voor Bejaardenverzorging een showroom ingericht. Hier kan een zelfstandige keuze gemaakt worden uit allerlei soorten meubilair en overige zaken van woninginrichting. Vooruitgang is ook het feit dat bejaarde echtparen, anders dan op de Roeterstraat, weer gezamenlijk kunnen gaan wonen.

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief