Prinses Margriet heropent donderdagmiddag 1 december het Verzetsmuseum. Nieuwe historische inzichten, een meer eigentijdse museale benadering en een interne verbouwing hebben geleid tot een spectaculaire, interactieve, verhalende en inclusieve tentoonstellingsinrichting.

De vele aangrijpende, persoonlijke verhalen van inwoners van Nederland zijn daarin leidend en brengen je dicht op de huid van de geschiedenis en de dilemma’s waarvoor mensen tijdens de bezetting kwamen te staan. Daarnaast is het Verzetsmuseum vanaf de heropening het eerste museum in Nederland dat volledig zelfstandig te bezoeken is door mensen met een visuele of auditieve beperking.

Na de opening zal Prinses Margriet samen met de directeur, de conservator en een visueel beperkte adviseur van het museum de fonkelnieuwe tentoonstelling bezoeken. Afsluitend gaat de prinses in gesprek met de samenstellers van de tentoonstelling, met de adviseurs voor inclusie en met nabestaanden van verzetsmensen.

Gedurende de verbouwing van het museum maakte de Verzetstram iedere zondag een rit door het Centrum en Oost. Daarbij deed de historische tram een groot aantal plekken aan die verbonden zijn aan de geschiedenis van de bezetting, de Jodenvervolging en het verzet.

Een museumdocent van het Verzetsmuseum lichtte in de tram deze geschiedenis toe en vertelde onder meer over de Hollandsche Schouwburg, de crèche van Henriëtte Pimentel, het Muiderpoortstation, de fusillade in het Eerste Weteringplantsoen, de razzia op het Waterlooplein en de Februaristaking.