Home Kunst ‘Rembrandt onder de arm’ brengt ouderen dichterbij de grote schilder

‘Rembrandt onder de arm’ brengt ouderen dichterbij de grote schilder

0
Foto Nicola Baratto voor Museum Rembrandthuis

Museum Rembrandthuis tijdelijk is gesloten voor een verbouwing. Een bezoek aan het museum is voor kwetsbare ouderen altijd al ingewikkeld geweest vanwege de beperkte toegankelijkheid van Rembrandts oude huis. Nu kunnen zij dichter bij Rembrandt en zijn kunstenaarschap komen, dankzij inspirerende en verrassende activiteiten op locatie. In oktober is het ouderenproject ‘Rembrandt onder de arm’ opnieuw gelanceerd. Het museum organiseert workshops bij vijftien verzorgingstehuizen en ouderencentra in verschillende stadsdelen.

Rembrandt onder de arm bestaat uit een workshop naar keuze: tekenen naar naaktmodel of etsen als Rembrandt. Het programma duurt twee uur, waarbij deelnemers onder begeleiding van bevlogen museumdocenten zelf aan de slag gaan. Het museum wil ze een artistieke en gedenkwaardige middag geven. In totaal zullen ongeveer 250 ouderen dit jaar meedoen aan de workshops.

Herlancering mogelijk gemaakt dankzij legaat

‘Rembrandt onder de arm’ ging in 2016 voor het eerst van start. Door grote belangstelling heeft het project in 2018 nogmaals plaatsgevonden. Sinds die tijd is de vraag altijd erg groot gebleven. Milou Halbesma, directeur Museum Rembrandthuis: ‘De herlancering van Rembrandt onder de arm is mogelijk gemaakt dankzij een genereus legaat. Het ouderenproject is een van onze zogenoemde outreach-activiteiten, waarmee we Rembrandt voor iedereen toegankelijk maken, ook buiten de muren van het Rembrandthuis. Hopelijk kunnen we, dankzij steun van particulieren of fondsen, Rembrandt onder de arm ook na de heropening van het museum in maart 2023 blijven aanbieden.’

De workshops van Rembrandt onder de arm vinden nog plaats op enkele data in december 2022 en januari 2023. Een overzicht van alle online- en offline activiteiten die Museum Rembrandthuis aanbiedt tijdens de verbouwing is te vinden op rembrandthuis.nl.