Gisteren werd de nieuwe opnamestudio van de Publieke Omroep Amsterdam officieel in gebruik genomen. AT5 en Salto hebben eind vorig jaar hun intrek genomen op de eerste verdieping van Oba Oosterdok. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de werkplek verder operationeel te krijgen.

Vanaf deze week worden de programma’s uitgezonden vanaf de hoofdlocatie aan het Oosterdok waaronder de opnieuw geïntroduceerde nieuwsuitzendingen. Op woensdag 17 mei schoof burgemeester Halsema aan in de nieuwsuitzending voor een gesprek over Amsterdam vanuit de nieuwe studio aan het Oosterdok.

De omroepen blijven onafhankelijk programma’s maken. Daarnaast zullen ze samen met de Oba nieuwe formats ontwikkelen. Nog dit jaar worden op drie andere locaties van de Oba MediaLabs ingericht. In deze opnamestudio’s kunnen nieuwe mediamakers, buurtbewoners, lokale organisaties en scholen op een laagdrempelige manier oefenen met alle facetten van het mediavak.

Het vestigingennetwerk van de Oba en daarmee de verbinding met de stad was een van de redenen dat POA en Oba vorig jaar met elkaar in gesprek gingen over een mogelijke samenwerking. Inhoudelijk zijn er veel overeenkomsten: beide organisaties maken kennis, cultuur en informatie toegankelijk voor iedereen. Ook in de ambitie om het mediatalent van Amsterdammers te stimuleren als onderdeel van mediavaardigheid vinden de twee organisaties elkaar. Inmiddels staan de eerste educatieve programma’s in de steigers.

Het programmaformat Oba Live dat vanaf 24 mei aanstaande wordt uitgezonden is de eerste concrete uiting van de samenwerking. Oba Live is het nieuwe praatprogramma waarin presentatrice Jihad Alariachi – onder meer bekend van het programma Meiden van Halal en Mama’s van Halal – iedere maand in gesprek gaat met gasten over onderwerpen die Amsterdammers aangaan en thema’s die Oba raken. De eerste aflevering staat in het teken van, hoe kan het ook anders: taal!