Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater, objecttheater, poppenspel én queer perspectieven. In de safe space die het poppenspel creëert, kan iedereen zijn wie hij, zij, hen wil. Plein Theater en Cat Smits Company trotseren de norm met dit festival vol bonte visuele uitspattingen. Queering Puppets is LHBTIQA+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal schitterend in eigenwijsheid! In deze derde editie is het thema Weapons of the weak.

H Het thema, Weapons of the weak, belicht de kracht van kwetsbaarheid als politiek instrument. Poppenspel en objecttheater gebruiken de universele taal van objectivering om diepere lagen van de samenleving bloot te leggen. De term is geïnspireerd op het boek van James C. Scott, waarin hij dagelijkse technieken van ontduiking en weerstand van regimes of systemen beschrijft. Hierin zien de theatermakers een link naar de rol van poppenspel in verschillende samenlevingen wereldwijd. Poppenspel benut zijn ‘zwakke plek’ – niet mainstream, als grappig, schattig en ongevaarlijk gezien – als kracht, waardoor het een effectieve tool is voor verandering van inzicht en gedrag.

Met dit festival willen de organisatoren van het festival een tegenreactie bieden op de harde en complexe thema’s van de huidige tijd. Samen met eigenzinnige en virtuoze makers, ’s werelds meest bekende en meest gemarginaliseerde poppenspelers, ambachtskunstenaars, sociale collectieven en queer communities, creëren we een safe and brave space, waar iedereen kan zijn wie hij, zij, hen wil.

Het Queering Puppets Festival Amsterdam wordt op 3 april om 19.00 uur feestelijk geopend met de opening van de expositie van Splitter Splatter en diverse acts! Op het programma staan openingswoorden van Wethouder Touria Meliani, stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege en artistiek leiders Berith Danse en Cat Smits. Er is poëzie van Dagmer Koolwijk, de installatie ‘Commedia delle maschere’ van Friso van der Heijden, een Scissors Dance performance van Jose Navarro en muziek van DJ Rosa van Spill Gold.

Check plein-theater.nl