Home Overzicht ‘Rattenvanger van Hamelen’ na 35 jaar weer terug op school

‘Rattenvanger van Hamelen’ na 35 jaar weer terug op school

0

Het beeld van De rattenvanger van Hamelen is na 35 jaar weer compleet en terug op het schoolplein van de 5e Montessorischool aan het Galileïplantsoen. Het beeldhouwwerk van Jan Heijens is gerestaureerd. 35 jaar geleden werd het kunstwerk onthoofd door vandalen.

Het kunstwerk verbeeldt het sprookje van De rattenvanger van Hamelen waarin hij fluitend gevolgd wordt door dansende kinderen. Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege onthulde op 1 juli het gerestaureerde beeld met de kinderen van de school, de vriendenstichting en de ouderraad van de school.
‘Ontzettend fijn dat het complete beeld weer onderdeel uitmaakt van het schoolplein’, zegt Jan-Bert Vroege, ‘want het vertellen van verhalen is belangrijk voor de belevingswereld en fantasie van kinderen. Ik vind het mooi en passend dat ik mijn bestuursperiode in Oost mag beginnen met een verhaal dat symbool staat voor de betrouwbaarheid van de overheid. Anders dan in dit sprookje, is betrouwbaarheid voor mij een belangrijk ideaal dat we als overheid altijd moeten blijven nastreven.’

Bij inbraak in de schooltuin onthoofd

Het kunstwerk is tussen 1930 en 1933 gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Jan Heijens. Het beeld werd 35 jaar geleden bij een inbraak in de schooltuin onthoofd. Pas in 2019 is het hoofd van de rattenvanger weer teruggevonden. Het hoofd is al die tijd bewaard door een docent van de school. Op initiatief van de erfgoedvereniging Heemschut heeft de 5e Montessorischool samen met haar ouderraad, haar vriendenstichting en met Stadsdeel Oost de restauratie bekostigd. De Rattenvanger staat inmiddels aan de andere kant van het schoolplein, op een plek waar het beeld minder gevoelig is voor vandalisme.

Het verhaal van de Rattenvanger speelt zich af in de 13de eeuw in de stad Hamelen waar veel overlast van ratten was. De Rattenvanger zou deze plaag bestrijden door ze de stad uit te lokken met zijn fluit om ze vervolgens in het water te verdrinken. Toen de stad hem weigerde te betalen, ontvoerde de rattenvanger alle kinderen uit de stad op dezelfde manier als dat hij de ratten meenam. Uiteindelijk betaalt de stad de Rattenvanger en keren de kinderen terug naar de stad.