Vijfendertig belangrijke schilderijen uit The Leiden Collection, een van de grootste particuliere collecties 17e-eeuwse Nederlandse kunst ooit, komen begin 2023 naar Amsterdam. Onder de titel Rembrandt en tijdgenoten: historiestukken uit The Leiden Collection, zullen deze werken een unieke tentoonstelling vormen. Speciaal georganiseerd voor hun land van herkomst.

Na de huidige tentoonstelling Love Stories in samenwerking met de National Portrait Gallery in Londen, wordt dit de tweede grote tentoonstelling uit het buitenland die in de Hermitage wordt gepresenteerd sinds de voortijdige sluiting van de tentoonstelling Russische Avant-Garde in maart 2022.

Rembrandt en tijdgenoten: historiestukken uit The Leiden Collection zal, met veel werken die decennia lang niet in Nederland zijn geweest, te zien zijn van zaterdag 4 februari tot en met zondag 27 augustus 2023. De tentoonstelling omvat gerenommeerde werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669), die het principe omarmde dat een waarlijk schildermeester een historieschilder moet zijn.

Rembrandt van Rijn, Minerva in haar studeerkamer (1635), 138 x116.5 cm © The Leiden Collection

Centraal in de tentoonstelling staat zijn meesterwerk Minerva in haar studeerkamer (1635), een majestueus en opvallend schilderij van de godin van de wijsheid. Rembrandts monumentale Minerva wordt, als bewijs van Rembrandts virtuositeit, tentoongesteld samen met zijn juweelachtige Buste van een bebaarde oude man (1633), zijn kleinste bekende schilderij (olieverf op papier) – zo klein dat het in de palm van je hand past.

Andere werken die naar Amsterdam komen zijn van tijdgenoten van Rembrandt en plaatsen Minerva in een bredere context van allegorische, Bijbelse en mythologische schilderijen. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich verschillende historiestukken van kunstenaars die rechtstreeks met Rembrandt verbonden zijn, waaronder meesterwerken van zijn leermeester, Pieter Lastman (1583-1633), en van leerlingen en volgelingen, waaronder Ferdinand Bol (1616-1680) en Arent de Gelder (1645-1727).

Geldorp Gortzius, Esther and Ahasuerus, 1612 © The Leiden Collection