Home Overzicht Renovatie dak van de Muziektent Oosterpark voor de zomer klaar

Renovatie dak van de Muziektent Oosterpark voor de zomer klaar

0

De muziekkoepel in het Oosterpark is al lange tijd niet toegankelijk. Al in 2023 bleek dat het dak van de Muziektent, ook wel Muziekkoepel genoemd, niet meer zo stevig was. Om onveilige situaties te voorkomen, werd de muziekkoepel afgesloten met bouwhekken. Deze maand start de renovatie van dit gemeentelijk monument.

Om te beginnen gaat het dak eraf. Daarna wordt er een nieuwe houten constructie geplaatst. Het dak wordt vervolgens aan de bovenkant afgewerkt met een schuin aflopend dak waarvan de bedekking bestaat uit zinken platen. Zo’n soort dak sluit aan bij de tijdsperiode waarin de Muziekkoepel gebouwd werd. Voor de zomer zijn de werkzaamheden klaar en kunnen er weer activiteiten plaatsvinden.

Al tijdens de plannen tot aanleg van het park in 1891 werd er door Leonard Springer een muziektent ingetekend. Er was ook al een plaats bij de vijver aangewezen. De omgeving moest wachten totdat koningin Wilhelmina der Nederlanden de buurt aandeed in de nazomer van 1898 in het kader van haar inhuldiging. In 1903 werd een poging gewaagd voor een nieuwe muziektent. Het zou tot 1907 duren voordat er definitief plannen tot plaatsing werden besproken. In november 1908 kwam pas de aanbesteding tot ‘het bouwen van een ijzeren muziektent’ in het Oosterpark.

In de jaren die volgden, was de Muziektent het podium voor verschillende kleine evenementen. Zo vonden er niet alleen veel muziekconcerten plaats, maar was de koepel ook een bekende ontmoetingsplaats. Zo waren er wekelijks rond de Muziektent jeu de boules-wedstrijden en competities die ook landelijk aandacht kregen. Na tientallen jaren trouwe dienst besloot de gemeente op 3 juli 2012 de status ‘gemeentelijk monument’ toe te kennen aan de Muziekkoepel.

De gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie vermoedt dat de muziektent nog in 1916 is aangepast tot haar huidige staat. Er moest toen een nieuw deel van het Oosterpark worden ingericht nadat weer een stuk terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats was vrijgekomen.