Home Cultuur Renovatie en vernieuwing Amsterdam Museum stap dichterbij

Renovatie en vernieuwing Amsterdam Museum stap dichterbij

0
Illustratie Amsterdam Museum.

Afgelopen jaren stond de renovatie van het monumentale museumcomplex van het Amsterdam Museum meerdere malen ter discussie bij de commissie die gaat over de ruimtelijke kwaliteit. Verschillende ontwerpvarianten werden gepresenteerd, beoordeeld en aangepast. Nu is er een positief advies. Dat is een belangrijke stap voor het afgeven van een concept-omgevingsvergunning voor de vernieuwing van het museum.

Het positief advies van de commissie voor de plannen van de verbouwing van het Amsterdam Museum was noodzakelijk voor alle betrokkenen. Wethouder Touria Meliani: ‘Het gebouw en zijn bijzondere geschiedenis zijn belangrijk voor de buurt, de Amsterdammers en de stad als geheel. Ik ben tevreden dat we nu een volgende stap kunnen zetten voor de toekomst van het museum.’

Het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat is gevestigd in het voormalig burgerweeshuis, in het hart van de historische binnenstad. Het is een rijksmonument rondom drie bijzondere binnenplaatsen. Het is oorspronkelijk gebouwd als klooster en oudemannenhuis, werd vervolgens in gebruik genomen als burgerweeshuis en heropende in 1975 als het Amsterdams Historisch Museum, nu Amsterdam Museum.

Het gebouw werd nooit gebouwd als museum. Dat is aanleiding voor de renovatie. De niveauverschillen, onduidelijke routing en geringe zaalafmetingen beperken de toegankelijkheid. De mogelijkheden voor het tonen van de collectie en leveren niet de beleving die bezoekers op dit moment van een museum verwachten. Ook op het gebied van daglicht, duurzaamheid en museumklimaat voldoet het gebouw niet aan de actuele eisen. Tenslotte is het museum niet goed zichtbaar en moeilijk te vinden voor bezoekers.