Home Overzicht ‘Vigilat ut quiescant’

‘Vigilat ut quiescant’

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol |

Eerlijk is eerlijk, het is wel eens anders geweest. Schade en schande, ijs en weder dienende. Maar ik ben zo trots op de politie.

Wandelend richting supermarkt, Van Swindenstraat, nader ik een somber ogende haveloze figuur die op de grond zit in kleermakerszit. Met voor zich een witte plastic beker. Onverhoeds passeren mij, terwijl ik op het trottoir loop, drie ‘bicycle cops’. Zij rijden recht op de zwerver af. Eén van hen maakt een omtrekkende beweging. De jonge agenten zien er vervaarlijk uit in hun fluorescerende uitrusting, onder een pothelm die je ook ziet bij wielrenners. Ze dragen alle drie een zonnebril en berijden een soort mountainbike, waarvan het stuur is verlaagd. Dit geeft een zodanige illusie van snelheid dat bij een mogelijke vluchtverdachte wel meteen de moed in de schoenen zal zinken. De voorste, een vrouw, heeft een opvallend forse derrière. Vanwege het smalle zadel en haar voorovergebogen fietshouding maakt ze op mij een enigszins potsierlijke indruk. Het ruimvallende kunststof dienstpak versterkt dit effect. De agente spreekt de bedelaar streng aan met een, zo te horen, Nedersaksisch accent. Onlangs erkend als officiële taal. Een flinke opwaardering van de neerbuigende kwalificatie dialect. De ‘clochard’ stoot zacht wat onsamenhangende klanken uit.

Tot mijn tevredenheid verloopt de actie volgens verwachting. Twee agenten, onder wie de vrouw stappen af. Zij pakken de zwerver, die zich niet verweert, stevig vast. De derde politieman, met één been op de grond, het ander soepel op zijn rijwiel, praat in een onzichtbare microfoon. Dit is nog eens adequaat ‘lik op stuk beleid’. Houd de straat netjes en veilig. In de verte klinkt een sirene.

Ik loop door naar de Dappermarkt. De zon blijft schijnen. Een paar meter verderop wordt op het zebrapad een oude man van de sokken gereden door iemand op een sportfiets, die er overigens onberispelijk uitziet en die natuurlijk haast heeft. Niemand besteedt hier aandacht aan.

‘Vigilat ut quiescant’
(Hij waakt opdat zij rusten)