Home Overzicht ‘Reuzenrad bij Oosterdok draagt bij aan verpretparkiseren’

‘Reuzenrad bij Oosterdok draagt bij aan verpretparkiseren’

0

Een groep ondernemers en musea heeft het initiatief genomen om een reuzenrad van 36 meter hoog te plaatsen vlakbij wetenschapsmuseum Nemo en architectuurcentrum Arcam. Gemeenteraadslid Tiers Bakker heeft vragen gesteld aan het college: ‘Het is juist zaak om drukte en overlast van toerisme aan te pakken in plaats van door te gaan met het ‘verpretparkiseren’ van Amsterdam.’ 

Het is de bedoeling dat het reuzenrad vanaf februari een jaar blijft staan op de plek bij Nemo. Het rad heeft volgens Bakker veel weg van een nieuwe ‘permanente kermisattractie’ en lijkt in de toekomst voor de nodige drukte en overlast te gaan zorgen.

‘Eye Amsterdam’ is met 36 meter een stuk minder hoog dan het Londense zusje kleine zusje dat 135 meter hoog is.

De SP-fractie vraagt zich af waarom de vergunning is verleend. Voor deze attractie heeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft nog net in 2020 een vergunning verleend aan kermisexploitant Vallentgoed. Het Waterschap heeft een ‘watervergunning’ verleend, ook stadsdeel Centrum moet nog een vergunning verlenen en betrokkenen kunnen nog bezwaar maken.

Het reuzenrad is een initiatief van Expeditie Oosterdok, een samenwerking tussen twaalf culturele instellingen in het gebied, waaronder het Scheepvaartmuseum, Nemo en Arcam, plus zeventien grote bedrijven en hotels zoals Booking.com, Lloyd Hotel, Rabobank en de Haven van Amsterdam.