Rob Zwetsloot spreekt Marco Bakker en Robert van der Broek

0

Zo glad als een aal, aan die uitdrukking moet ik denken iedere keer als ik Mark Rutte zie. Dat is een kwetsende opmerking voor de aal, oftewel de paling, een mysterieuze bewoner van de zee, rivier en meertjes. Een schepsel dat oceanen overzwemt en waarvan biologen zich afvragen hoe ze zich in het wild voortplanten, om uiteindelijk als broodje paling te eindigen.

Een kostbaar broodje tegen een chique prijs. want de vis wordt duur betaald. Maar dan heb je ook wat. Het goud van de visserman. Lekker, gezond en puur natuur. Smullen maar. Het water loopt me in de mond als ik deze woorden neertik.

Marco Bakker, fotograaf, niet de operettezanger maar de fotograaf, en schrijver Robert van der Broek maakten Het grote palingboek, waarin alles te lezen en te zien wat U altijd al over de aal wilde weten en meer.

Ze kozen de woelig baren en scheepten in met wakkere pikbroeken en trotseerden ontberingen. Ze bezochten rokerijen, havens, begaven zich in de keukens chique koks die exquise gerechten met paling maken onder het motto ‘moeilijk doen met eten’ en werden echte palingexperts. Het resultaat mag er zijn

en het is maar dat U het weet.