IJshockey | In de race om het kampioenschap troffen de Amsterdam Tigers afgelopen weekend twee keer de Dordrecht Lions. De eerste ontmoeting was zaterdag in de Dordtse Optisport Sportboulevard.  Zondagmiddag stonden de teams tegenover elkaar in de Jaap Edenhal.

Lewis Daniels en Steven King

Leeuwen en tijgers in dezelfde ruimte is een ontvlambare situatie. En tijdrovend. De eerste, grimmige periode met halverwege vier Tigers en twee Lions op de strafbank duurt ruim drie kwartier. De Lions zitten bovenop de Tigers, die in Zuid-Holland al snel leiden en na een minuut spelen op 0-1 voorsprong staan. Nummer twee volgt in de zevende minuut tijdens een powerplay, het derde punt na bijna een kwartier speeltijd. Ondanks dat de felle Lions zich meer op de tegenstanders richten dan op de puck, verschijnen ook zij kort voor de rust op het scorebord, 1-3.

In de tweede periode schiet Dordrecht als eerste raak, 2-3. De Tigers hebben het even lastig, maar geven geen terrein prijs en slaan terug met drie goals, 2-6. Eén daarvan is het werk van Lance van Duin die door een hersenschudding lange tijd afwezig was.

De strafbankdeuren blijven dicht voor beide teams tijdens de laatste twintig minuten. Desondanks wordt de sfeer er niet beter op. Behalve onvriendelijkheden op het ijs provoceert de jeugdige Dordtse aanhang de Tiger-supporters en stelen zij hun Amsterdamse vlag die in een afvalcontainer wordt teruggevonden. Tussen de bedrijven door pakken de Tigers voor het eindsignaal nog een zevende punt mee.

Dordrecht moet de dag daarop in de Jaap Edenhal met zes punten winnen om in de race te blijven, een onwaarschijnlijk scenario. De Tigers nemen opnieuw het voortouw. In de 15e minuut komen de Lions met de gelijkmaker, 1-1. Conform de avond daarvoor ligt de vurig gespeelde partij steeds stil door incidentjes die – net als de wedstrijd zelf – niet veel om het lijf hebben. Koploper Amsterdam is de nummer acht op de lijst ruim de baas en maakt thuis de klus af. Nog voor de rust wordt het tijdens twee powerplays 3-1.

Vierentwintig seconden na de eerste rust staat het 4-1, snel gevolgd door nummers 5 en 6 die tijdens powerplays vallen. De Tigers scoren daarna tweemaal als beide teams met volle bezetting spelen, 8-1. In de 40e minuut krijgt een Lion een tijdstraf van vijf minuten voor boarding, waardoor Dordrecht met vier man aan de derde periode begint. De Tigers slepen twee punten uit het spelvoordeel, 10-1. Tijdens een powerplay speelt een Lion met een razendsnelle uitbraak op de counter waar de Amsterdamse verdediging te laat op reageert, 10-2. Behalve dat Lance van Duin zijn terugkeer dit weekend viert, haalt hij ook een hattrick door de stand 11-2 te maken. Het tweede en achtste punt waren ook van zijn hand. Met achttien gescoorde goals en vier punten tegen schaatsen de Tigers in volle vaart naar de halvefinalewedstrijd tegen de Eindhoven Kemphanen die thuis de OG Capitals met 7-2 uitschakelden.