De behoefte aan een publiekszwembad op IJburg groeit. De aanhoudende warmte stimuleert dat. Maar ook de behoefte aan een zwembad waar kinderen zwemlessen kunnen krijgen speelt mee. De zwembaden waren beloofd. Ook op het Zeeburgereiland was gerekend op een zwembad naast alle andere sporten waarvoor wel accommodaties beschikbaar zijn. Het zou de sportiefste buurt van de stad worden. Bezuinigingen in de Voorjaarsnota halen een streep door de plannen.

De voorjaarsnota waarin de plannen voor de zwembaden in het waterrijke gebied van Oost worden geschrapt, kondigt wel aan dat bij het Flevoparkbad een overdekt zwembad komt. Daar is geld voor uitgetrokken. Voor bewoners met kinderen is het een niet zo eenvoudige opgave om straks op de fiets of lopend naar het zwembad bij het Flevopark te gaan. De afstand is groot, gemiddeld zo’n 2,5 kilometer en met het openbaar vervoer is zo’n ritje niet aantrekkelijk.

Het aantal bewoners van het Zeeburgereiland groeit de komende jaren tot 10.000. Op IJburg wordt gebouwd voor ongeveer 40.000 mensen. ‘Hoe ga ik mijn kind straks zwemmen laten leren in onze waterrijke omgeving’, vraag Jolanda, moeder van een dochter van anderhalf zich af. ‘Je hebt hier wel een klein zwembad, maar met duizenden kinderen op IJburg is een echt zwembad wel echt noodzakelijk.’

Door het schrappen van de plannen voor de zwembaden in de Voorjaarsnota is de kans heel klein dat deze noodzakelijke voorzieningen op IJburg en het Zeeburgereiland er komen. En dat terwijl de behoefte aan zwemwater in Oost door de gemeente wordt erkend. De bouw van een binnenbad bij het Flevopark lijkt voor de bewoners van de eilanden geen oplossing.